7 великих проблем двигуна Ford EcoBoost

19.04.2024   13:31    453

1,5-літровий двигун Ford EcoBoost встановлювався на такі популярні автомобілі, як Kuga, C-Max, Focus та інші. На жаль, цей агрегат не став зразком надійності, тому, купуючи уживаний автомобіль з EcoBoost, важливо знати, які проблеми на вас можуть чекати.

Довідка: 4-циліндровий, 16-клапанний бензиновий двигун Ford EcoBoost з безпосереднім упорскуванням та турбонаддувом мав модифікації під індексами M8DA, M8MA, M9DA, M9MA потужністю 150-182 к.с. Охолодження наддувного повітря відбувається у рідинному теплообміннику. Блок та головка циліндрів виконані з алюмінієвого сплаву. Привід ГРМ – ремінний.


Руйнування поршня другого циліндра

Проблема ця часом переслідує власників автомобілів з пробігом понад 50 тисяч км. Явище страшне. Причому, зверніть увагу, йдеться не просто руйнацію одного з поршнів, а саме поршня другого циліндра. Про причини цієї проблеми точаться дискусії. Хтось звинувачує детонацію, яка відбувається через низьку якість бензину, але все ж таки дивно, чому страждає саме поршень другого циліндра. Датчик детонації в 4-циліндрових моторах стоїть зазвичай між другим і третім циліндрами, а тому він мав би добре «чути» аномальне вибухове згоряння.



Інші стверджують, що відбувається гідроудар, коли олива, що накопичилася в поглибленні впускного трубопроводу, потрапляє в циліндр. «Ванна» у впускному трубопроводі дійсно велика й наповнена оливою, що проникла разом з картерними газами, а також там осідає деяка кількість водяного конденсату. І, на думку деяких механіків, інтенсивний потік повітря з компресора підхоплює частинки оливи та її емульсії та закидає їх саме на впуск другого циліндра, що призводить до гідроудару.



Ми ж вважаємо, що до прямого гідроудару справа не доходить, а вихор справді закидає оливу у другий циліндр. І тут настає явище, яке зветься LSPI – передчасне займання суміші у двигуні. Воно виникає на невеликих обертах і при помірному навантаженні. Цьому сприяє шар оливи, що залишився на стінці циліндра. Причому у двигун виробник рекомендує заливати оливи, що не допускають LSPI. А ось склад тієї емульсії, яку картерні гази «натягнули» у ванну впускного трубопроводу, навряд чи можна назвати таким, що захищає від LSPI. Тому саме у другому циліндрі відбувається потужне попереднє займання, яке ламає поршень.

Останні новини:  У Fisker є майбутнє: чотири компанії все ще зацікавлені у порятунку виробника електромобілів

Слабка конструкція

Блок циліндрів виконаний за схемою Opendeck – циліндри, що вільно стоять, не пов’язані з верхньою частиною блоку, що знижує жорсткість конструкції. Тонкостінні чавунні гільзи не доходять до привалкової площини під головку блоку циліндрів.

На ранніх моторах виконані проточування між циліндрами, що з одного боку знижує взаємні деформації, але ще більше знижує жорсткість. В результаті доволі рано починається роздуття циліндрів у формі еліпса та конуса. Тонка алюмінієва стінка тріскається та починається пробій газового стику. Все – блок неремонтопридатний.

Останні новини:  За цю прикрасу на автомобілі водіїв в Україні штрафують на 340 гривень

Висока теплонапруженість та перегрів

Перегрів часто виникає через забруднення радіатора системи охолодження двигуна. Охолодження в автомобілів з цим мотором і так працює в напруженому режимі, тому що охолодження наддувного повітря здійснюється рідиною.

Наслідки ж перегріву і без того гарячого мотора руйнівні. Пробиває прокладку головки блоку циліндрів, і її заміною не обійтися – часто «веде» привалкову площину ГБЦ. Траплялися навіть тріщини розширювального бачка.

Випускний колектор інтегрований в головку блоку циліндрів, щоб покращити показники турбокомпресора, але це викликає перегрів стінки блоку циліндрів.

Складність ремонту

Мотор складний в обслуговуванні навіть за невеликого ремонту. Насос охолоджувальної рідини обертається приводним ременем, але для заміни потрібно зняти ремінь ГРМ, що потребує спецінструментів. Гідрокомпенсаторів немає, тому не варто забувати кожні 100 тисяч км регулювати зазори в приводі клапанів.

Останні новини:  Для чого на фури клеять знаки обмеження швидкості

Проблеми з прямим упорскуванням

Форсунки безпосереднього впорскування стирчать розпилювачами прямо в камеру згоряння. Тому розпилювачі поступово закоксовуються. Таке розташування форсунок призводить до того, що впускні клапани заростають нагаром, адже на них потрапляє потік картерних газів, змішаних з частинками оливи, а мийних струмків бензину, як у системі розподіленого упорскування, немає.

Ненадійні патрубки подачі повітря від турбокомпресора

На сьогодні більшість дефектних патрубків, що рвуться під впливом високої температури та тиску наддувного повітря, вже замінені, але якщо вам дісталася машина з невеликим пробігом, то, можливо, деталь доведеться поміняти.

Потрібен турботаймер

Двигун вийшов настільки гарячим і термонавантаженим, що його неприпустимо глушити відразу після поїздки. Нехтування цим правилом різко скорочує надійність роботи та ресурс мотора. Потрібно або виробляти звичку ніколи не глушити двигун відразу, або встановлювати турботаймер – у складі сигналізації чи як окремий пристрій.

Висновок

Більшість моторів мають недоліки, але знаючи про особливості двигуна Ford EcoBoost 1.5, можна суттєво продовжити його ресурс. Втім, купувати вживану машину з таким агрегатом треба дуже обережно. Бажано під наглядом досвідченого моториста, який зможе провести ретельну діагностику.


avtomir.ua