Вибори Путіна в Росії: ЦВК відзвітувала про фантастичну явку

18.03.2024   08:41    2058

У Росії завершилося триденне голосування на “виборах президента”, у яких не брав участі жоден опозиційний кандидат. Російський Центрвиборчком відзвітував про рекордну явку.

Голосування відбувалося протягом трьох днів – із 15 до 17 березня. Крім звичайного голосування на виборчих дільницях, росіяни могли проголосувати через портал електронних держпослуг, що російськими опозиціонерами майже одноголосно вважається одним з основних інструментів для фальсифікації підсумкових результатів.


Крім того, голосування відбувалося на окупованих територіях України – у Криму і на тих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей, які наразі контролює російська армія.

Останні новини:  Росія оголосила персонами нон ґрата двох латвійських дипломатів

Крім Володимира Путіна, свої кандидатури висунули ще три людини – Владислав Даванков (депутат Держдуми, псевдо-опозиціонер, який у Думі голосує за закони влади), Леонід Слуцький (депутат Держдуми, голова союзної Путіну партії ЛДПР) і Микола Харитонов (депутат Держдуми від КПРФ, теж досить лояльної до Кремля).



Усі три альтернативні кандидати загалом підтримують поточний курс Кремля і ніколи відкрито не критикують Путіна. Тих кандидатів, які виступали за припинення війни в Україні, до виборів не допустили.

За даними російського Центрвиборчкому, явка виборців станом на момент закриття дільниць становила 73,3%. Це найвищий показник за весь час з моменту розпаду СРСР. Для порівняння у 2018 році явка становила 67,5%, у 2012-му – 65,3%.

Останні новини:  Арешт заступника Шойгу: політолог пояснив, чому досі не зняли самого очільника МО РФ

На окупованих територіях України росіяни вирішили закрити дільниці раніше – о 15 годині – задля безпеки. Але все одно відзвітували про запаморочливу явку – 88% у Донецькій області, 87% у Луганській, 83,8% у Херсонській, 85% у Запорізькій.



Традиційно повний відрив від реальності продемонструвала Чечня. Там місцевий виборчком нарахував явку на рівні 96%.

Голосування вирізнялося значною кількістю інцидентів із демонстративним псуванням бюлетенів і підпалами виборчих дільниць. За даними опозиційного проєкту “ОВД-Інфо”, силовики затримали щонайменше 75 осіб у 17 містах. Деяких – за слова, сказані на дільницях.

Останні новини:  Розробники розкрили технічні характеристики дронів ретрансляторів, які використовують росіяни на полі бою

Вибори президента РФ: останні новини

Як писав , росіяни скаржаться на велику кількість мертвих людей у списках виборців. Родичі виявляють у списках людей, які померли кілька років тому.

Тим часом експрезидент РФ Дмитро Медведєв пригрозив статтею про держзраду тим росіянам, хто псує бюлетені на виборах Путіна. Він назвав цих людей “негідниками” і “зрадниками”, а також пригрозив їм найсуворішою розправою.


uapress.kyiv.ua