Південно-східні азіати у війні на Донбасі: що відомо про їх участь

26.03.2024   21:31    593

Чи беруть участь південно-східні азіати у війні між Росією та Україною?

Згідно з Міністерством оборони Росії, відповідь на це запитання – так. На минулому тижні воно опублікувало список іноземних найманців, які борються на боці українських збройних сил.

Список, розбитий на регіони та країни, стверджує, що з початку конфлікту 24 лютого 2022 року, 13 387 іноземців приєдналися до збройних сил України, а 5962 були “знищені” (напевно, вбиті або серйозно поранені).


Серед 88 країн з’являються три країни Південно-Східної Азії: Філіппіни (17 добровольців, двоє “знищених”); Індонезія (десять добровольців, чотири “знищених”); та Таїланд (три добровольці, один “знищений”).

Хоча список Москви неможливо перевірити незалежно, він майже напевно стосується іноземців, які приєдналися до Міжнародної легіону для захисту України.



Створений всього кілька днів після вторгнення Росії, легіон є частиною Територіальних сил оборони України, які в свою чергу входять до складу українських збройних сил. Легіон приймає добровольців-чоловіків з інших країн віком від 18 до 60 років, які не мають кримінального запису та є фізично здоровими. Бажано, щоб волонтери мали військовий досвід, але це не є обов’язковим (новачкам надається навчання).



Уряд України був обережним щодо точної кількості солдатів у легіоні та їх національності. У тижні після вторгнення, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що до легіону приєдналося 20 000 добровольців з 52 країн, але не вказав, які саме.

Останні новини:  У Пентагоні сказали, скільки винищувачів отримає Україна цього року

Російська сторона також залучала наїждників у війну, найбільш відома з яких – Група Вагнера, засновником якої був Євгеній Пригожин, що очолив невдале повстання проти російського уряду у червні 2023 року та пізніше загинув у підозрілій авіакатастрофі. У січні цього року було повідомлено, що принаймні двоє малайзійців навчаються у таборі в Росії на окупованому Донбасі, напевно, під керівництвом Вагнера.

Російські збройні сили також залучають прямо з-за кордону. Згідно з останніми засобами масової інформації, кілька сотень громадян Індії були обдурені і служать разом з російськими силами в Донбасі, а можливо, що і до 2 000 громадян Непалу. Деякі з них загинули на полі бою.

Останні новини:  Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні F-16

Навіть якщо кількість південно-східноазіатів, які беруть участь у конфлікті, є досить мала порівняно з іншими регіонами, їх присутність викликає два важливих питання. По-перше, чи є це законним, а по-друге, які їхні мотиви для приєднання до збройних сил?

Згідно з міжнародним правом, бути найманцем не є злочином. Проте багато країн зробили це кримінальним злочином для своїх громадян, які беруть участь у зарубіжних конфліктах. Строки варіюються від ув’язнення до втрати громадянства.

У Південно-Східній Азії законність наїждництва варіюється від країни до країни.

Індонезійці можуть втратити своє громадянство, якщо служать у зарубіжній військовій службі без попередньої згоди президента. Те саме стосується і Філіппін, якщо Маніла не має угоди про оборону з іншою країною (це положення дозволяє філіппінцям приєднуватися до збройних сил Сполучених Штатів).

У Малайзії це не так просто. Конституція стверджує, що громадяни можуть бути позбавлені громадянства, якщо вони складуть присягу на вірність іноземному уряду, але чи стосується це найманців, які служить контрактом у зарубіжній військовій службі, невідомо. Малайзійська поліція розслідує повідомлення про двох малайзійців у Донбасі і намітила їх до звинувачення за законами проти тероризму.

Останні новини:  В Ірані репера засудили до смертної кари

У Сінгапурі для громадян є кримінальним злочином воювати проти будь-якої країни, з якою республіка не перебуває у війні, і Міністерство внутрішніх справ підкреслило це, коли Росія вторглася до України. Сінгапурці, які будуть затримані за це, можуть бути оштрафовані або ув’язнені.

В’єтнамці, які працюють найманцями за кордоном, можуть потрапити за ґрати на 10-20 років.

В Таїланді та Камбоджі наїждництво не є злочином, хоча обидві держави не сприяють цій практиці. Коли Росія вторглася до України, тодішній прем’єр-міністр Хун Сен заявив, що не дозволить камбоджанам боротися на боці України, хоча він не мав юридичних можливостей запобігти цьому.



mil.co.ua