NASA втратило зв'язок з гелікоптером Ingenuity Mars

21.01.2024   21:21    57

Гелікоптер NASA Ingenuity Mars вийшов на зв’язок.

Оператори Ingenuity втратили зв’язок з 4-фунтовим (1,8 кілограма) вертольотом у четвер (18 січня), наприкінці його 72-го польоту на Марс.

“Дані, які Ingenuity відправив на марсохід Perseverance (який діє як ретранслятор між вертольотом і Землею) під час польоту, вказують на те, що він успішно піднявся на призначену йому максимальну висоту в 40 футів (12 метрів)”, – написали представники NASA в оновленому повідомленні в п’ятницю (19 січня).

Останні новини:  Nokia будує місячну мережу 4G для майбутніх місій

“Під час запланованого спуску зв’язок між вертольотом і марсоходом перервався достроково, ще до приземлення, – додали вони. “Команда Ingenuity аналізує наявні дані і розглядає наступні кроки для відновлення зв’язку з вертольотом”.

Винахідливість і Наполегливість приземлилися разом у лютому 2021 року на дно кратера Єзеро шириною 28 миль (45 кілометрів), в якому мільярди років тому було велике озеро і дельта річки.

Наполегливість – це полювання на докази минулого життя на Марсі та збір зразків для майбутнього повернення на Землю. Винахідливість служить розвідником для марсохода розміром з автомобіль, виконуючи розширену місію, яку НАСА надало після того, як навесні 2021 року маленький вертоліт успішно завершив свою оригінальну кампанію з п’яти польотів, демонструючи технологію.



Можливо, настав час “Наполегливості” віддячити і допомогти своєму маленькому роботизованому братику.

Останні новини:  Китай показав концепт Міжнародної місячної станції

“Наразі Perseverance перебуває поза зоною видимості Ingenuity, але команда може розглянути можливість під’їхати ближче для візуального огляду”, – повідомили в Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії, яка керує місіями обох роботів, у п’ятницю через систему X.

Позиції марсохода NASA Perseverance (праворуч) та гелікоптера Ingenuity на Марсі 19 січня 2024 року. (Копирайт изображения: NASA/JPL-Caltech)

Згідно з бортовим журналом місії, Ingenuity перебував у повітрі понад 128 хвилин і подолав загалом 11 миль (17,7 кілометрів) за 72 польоти на Марс.



Наразі незрозуміло, чи будуть ці цифри продовжувати зростати. Нам доведеться почекати і подивитися, чи зможуть оператори Ingenuity знову вийти на зв’язок з першопрохідцем, першим апаратом, який коли-небудь досліджував небо позаземного світу.

Останні новини:  У Хорватії археологи знайшли давньогрецький шолом



nnews.com.ua