Які зубні коронки краще ставити?

19

Зубна коронка – це ортопедична конструкція, протез, який ставиться на зруйновану частину зуба з метою повного відновлення жувальної та естетичної функції. Конструкція встановлюється стаціонарно чи тимчасово, період лікування. Установка проводиться за показаннями, основне з яких – руйнування до 70% природної зубної одиниці.

Найкращі варіанти зубних коронок

Основна класифікація ортопедичних конструкцій – матеріал виготовлення. Коронка на зуб цена киев залежить від різних факторів, включаючи матеріал, з якого вона виготовлена, і складність процедури. У сучасній стоматології використовуються:

  1. металеві зубні коронки з титану, нержавіючої, хромокобальтової, хромонікелевої сталі, повністю з дорогоцінних металів або з напиленням з них;
  2. металокерамічні протези з металевою основою та зовнішньою частиною з кераміки;
  3. цільно керамічні;
  4. металопластмасові;
  5. із діоксиду цирконію.
Останні новини:  Имплант зуба в Грузии: полное руководство и лучшие клиники от каталога Мадлоба

Кожен матеріал та конструкція мають переваги та недоліки. Цілком металеві коронки сьогодні – рідкість. Вони практично не застосовуються без облицювальних матеріалів, оскільки викликають алергію, провокують запалення ясен.

Металокерамічні протези мають гідну естетику і служать 10-12 років. У традиційному виконанні уступ коронки не покривається керамікою. Контакт металу з ясною може спричинити ускладнення. Якщо віддавати перевагу цьому варіанту, краще вибрати протез з «плечовим» шаром, при якій керамікою покритий і уступ.

Без металеві керамічні вироби мають бездоганну естетику, не викликають алергії, служать до 20 років.

Облицьований пластмасою керамічний каркас — недорога конструкція для протезування, але коронка не передає природної естетики, а пластмаса, під дією барвників з їжі, змінює колір.

Останні новини:  Как выбрать качественные жалюзи для пластиковых окон

Експерти називають найкращими цирконієвими зубні коронки, які, через високу міцність та природність, ідеально підходять для протезування фронтальних зубів.

Коронки на передні зуби: які краще?

Штучні передні зуби не повинні відрізнятися від сусідніх одиниць ряду та мати належний для відкушування запас міцності. За даними критеріями оптимальним варіантом протезування є коронки з кераміки та оксиду цирконію. Вони мають приблизно рівні естетичні характеристики, але другий варіант служить довше і коштує дорожче.




Монолітні коронки з цирконію у 2.5 рази перевищують керамічні за міцністю, ніж пояснюється різниця в ціні та тривалості використання.

Основні переваги відновлення фронтальних зубів керамічними та цирконієвими коронками:

  1. біологічна сумісність матеріалів;
  2. міцність;
  3. відсутність окиснення;
  4. природність посмішки; індивідуальна естетика;
  5. тривалий термін служби;
  6. точність установки з допомогою комп’ютерного моделювання протезів.
Останні новини:  Як правильно вибрати продукт для захисту дерева

При грамотному догляді та своєчасній коронці на передніх зубах з діоксиду цирконію служать до 20 років, можуть зберегти первісні характеристики протягом усього життя пацієнта.

Догляд за зубними коронками

Гігієнічні процедури для штучних зубів не від звичайних. Регулярне чищення, застосування ополіскувача, чищення зубного нальоту, профілактичні огляди – набір, рекомендований пацієнтам зі штучними зубами з будь-яких матеріалів. Додатковий засіб догляду за протезами – іригатор.

Якщо встановлені металокерамічні протези, важливо дотримуватись раціону, уникати вживання продуктів, які можуть спровокувати зміну кольору та не їсти занадто тверду їжу.