Як обрати банк: покроковий гайд

21

Уявити сучасне життя без карткового рахунку в банку майже неможливо, адже в такому разі доведеться забути про миттєві платежі, покупки прямо із дому чи грошові перекази в будь-яку країну світу. Але якщо й використовувати картку, то яку? Головну роль тут відіграє банк, адже він є емітентом картки та саме він визначає умови користування цим продуктом. Розбираємось, за якими критеріями обирати банк та на що звертати увагу.

Крок 1. Визначаємо мету

Кожен користувач, як правило, має основну мету, з якою і звертається до банку: це може бути відкриття карткового рахунку, створення депозиту чи отримання кредиту. Якщо цілей кілька, виберіть найбільш важливу серед них. Саме за умовами тієї чи іншої послуги потрібно буде надалі порівняти пропозиції банків та обрати серед них найкращий для себе.

Останні новини:  Как выбрать посуду для ресторана, кафе или бара

Наприклад, АТ «УКРСИББАНК» на ukrsibbank.com пропонує безліч послуг, серед яких карткові рахунки, грошові перекази, депозити, кредити, страхування, рахунки для підприємців та компаній, фінансування бізнесу, інкасація, еквайринг та багато іншого. Чим більше послуг доступно, тим більше власних потреб ви зможете закрити в одному місці!

Крок 2. Звужуємо коло пошуку

Станом на грудень 2023 року, в Україні налічується 63 банки, перевірка кожного з яких займе досить багато часу. Щоб пришвидшити процес, звузьте коло пошуку за такими критеріями:

  1. Ліцензія. Кожен банк повинен мати чинну банківську ліцензію НБУ. Перевірити це можна на сайті НБУ. Відсутність ліцензії свідчить про незаконну діяльність установи та/або її неналежність до ряду банків (це можуть бути МФО або інші спілки/установи).
  2. Рейтинги. Щоквартально або щорічно різні українські та міжнародні організації, видання та медіа створюють рейтинги на основі аналізу фінансових та інших даних банків. Наприклад, за версією видання «Мінфін» у 3 кварталі 2023 року перше місце у рейтингу стійкості банків посів Укрсиббанк, а у рейтингу капіталу та фінансового результату той самий банк посів вже 4 місце. Рекомендуємо переглянути кілька різних рейтингів різних видань та виокремити ТОП 10-15 банків серед усіх.
  3. Популярність. Як не крути, однак щоразу бігти в один-єдиний банкомат у місті не кожному до вподоби, а тому варто проаналізувати, які банки є найпопулярнішими (рейтинги за кількістю користувачів, наприклад). Радимо таким чином визначити 5-10 найпопулярніших установ, а серед них виділити ТОП-5 за кількістю відділень, банкоматів та терміналів у місті/країні загалом.
Останні новини:  Основные инструменты для работы со кожей

Крок 3. Порівнюємо умови




В результаті має залишитись 5 банків, які є найкращими за визначеними критеріями. Наступний крок — порівняння умов цих установ. Порівнювати варто або певну окрему послугу, або всі ті, що цікавлять. Наприклад, обираючи банк для відкриття депозиту, зверніть увагу на:

  1. Річний відсоток прибутку;
  2. Мінімальний та максимальний розмір вкладу;
  3. Строк депозиту;
  4. Наявність інших опцій (дострокове зняття, поповнення тощо).
Останні новини:  Тепловізори iRay інновації, що відкривають нові горизонти