Названо продукти, які допомагають схуднути

Сьогодні,   11:31    467

 

Рослинні продукти можуть вплинути на кишкову флору, мозок та апетит. Особливо корисні продукти з великою кількістю клітковини, що не перетравлюється. Що вони являють собою і що вони роблять з тілом.

Клітковина, що споживається з їжею, наприклад, з овочів та фруктів, не тільки стимулює травлення, але й допомагає проти потягу до їжі та ожиріння, як показують клінічні дослідження.

“Клітковина змінює склад нашої кишкової флори та сигнали, які вона посилає в наш мозок. Це, у свою чергу, впливає на сигнали винагороди в мозку і знижує наше бажання їсти. Пребіотики (неперетравна клітковина) можуть допомогти людям з ожирінням схуднути”, – каже лікар-гастроентролог .

Неперетравна клітковина діє як пребіотик, сприяючи зростанню та активності корисних бактерій у нашому кишечнику.

Останні новини:  Названо 7 продуктів, які зміцнять ваш кишечник

Вони містяться в основному в продуктах рослинного походження, таких як:

  • Цибуля
  • Зелена цибуля
  • Артишоки
  • Пшениця
  • Банани
  • Корінь цикорію

“Наша кишкова флора, у свою чергу, впливає на певні функції та поведінку мозку: кишечник і мозок контактують один з одним через продукти метаболізму, такі як коротколанцюгові жирні кислоти та пептидні гормони, які можуть долати гематоенцефалічний бар’єр”.

Дослідження показують, що кишкова флора може впливати на наш апетит, настрій та навіть нашу мотивацію до занять спортом.

Що роблять пребіотики в організмі?

Група вчених досліджувала вплив рослинної клітковини на харчову поведінку та мозок людей із надмірною вагою. У ході дослідження 59 молодих людей з невеликою надмірною вагою (ІМТ від 25 до 30) отримували 30 г пребіотика інуліну, отриманого з цикорію, або препарату плацебо щодня протягом 14 днів.

Останні новини:  Як позбутися болю в спині через неправильне сидіння

Одна група спочатку отримувала пребіотик, потім плацебо, а друга група отримувала препарати у зворотному порядку.

Використовуючи функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), вчені записували активність мозку піддослідних, показуючи їм зображення різноманітних здорових і хворих страв і продуктів. Досліджуваних попросили вказати, скільки вони хотіли б з’їсти цієї їжі після експерименту.

Мозок менше реагує на харчові подразники

Існували відмінності в активності мозку: області мозку, пов’язані з винагородою, були менш активними в оцінці продуктів, показаних після того, як випробувані вжили пребіотичну клітковину.




В результаті в цілому в опитуванні вони виявили менше бажання їсти, ніж після прийому плацебо. Однак це не змінило вибір споживаної надалі їжі.

Останні новини:  Дієтологи назвали 7 багатих білком продуктів, які потрібно їсти щодня

“Аналізи калу показали вплив на кишкову флору. Крім іншого, після введення пребіотиків склад так званих фірмікутів змінився у бік більшої кількості лактобактерій. Крім того, спостерігалося збільшення кількості актинобактерій, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти”, – коментує дослідження лікар.

Однак дослідники більше не виявили таких жирних кислот ні в калі, ні в крові піддослідних після прийому пребіотиків. Вони також не виявили змін у крові щодо кишкових гормонів та маркерів запалення та метаболізму цукру.

Пребіотики призводять до здоровішого харчування?

Результати показують, що високі дози харчових пребіотиків можуть впливати на нашу харчову поведінку та апетит. Вони змінюють нашу кишкову флору так, що їх речовини-посередники та сигнали послаблюють реакцію нашої системи винагороди на висококалорійні та нездорові харчові стимули.


glamour.kyiv.ua