«Автогаз» може здорожчати до 40 грн за літр

Вчора,   17:31    92


Власники автомобілів на газу уважно слідкують за цінами на заправках. Після введення першої хвилі нового акцизу на цей вид пального, ціни поки що зросли лише на 3 гривні в середньому.

Згідно з даними Інституту досліджень авторинку, обсяги імпорту пропан-бутанової суміші до України скоротилися у 4-5 разів, що є ще одним значущим фактором, здатним вплинути на сектори, залежні від вартості та наявності LPG.

Останні новини:  Названо найбільш популярні в Україні вживані авто зі США

Експерт аналітичної агенції «НафтоРинок» Олександр Сіренко вважає, що наявних запасів вистачить як мінімум до кінця жовтня, а можливо, і довше.

«Імпорт LPG у серпні 2024 року збільшився на 41,2% і склав 124 тис. тонн, порівняно з 87,8 тис. тонн у липні. Проте ціни на гуртовому та роздрібному ринку на АЗС продовжують зростати через підвищення акцизу. Запаси дешевшого LPG, закуплені раніше, не матимуть суттєвого впливу на формування цін. Ймовірно, до кінця вересня роздрібна вартість автогазу досягне 33-35 грн за літр», — зазначає експерт.

Останні новини:  В Україні ввели нові водійські права: що змінилося

Також особливу увагу звертають на Польщу, яка закуповує близько 1 млн тонн LPG у Росії. Якщо вони будуть накопичувати цей ресурс і менше продавати Україні, можна очікувати, що до кінця року ціна автогазу перевищить 40 грн за літр.

Станом на вересень 2024 року, в Україні налічується близько 2,7 млн транспортних засобів, які використовують газ як основне або альтернативне пальне.

Останні новини:  Kia анонсує футуристичного конкурента Volkswagen ID.Buzz і Ford Transit: перші зображення нового PV5


nnews.com.ua