Як боротися з непримітною плодожеркою на плодових деревах

13.09.2024   18:12    268

Плодожерка досить звичайний та непримітний метелик. Проте шкідник є шкідник. І він з’являється всюди, де ростуть яблуні, груші, слива, алича. В період дозрівання врожаю вона наносить суттєву шкоду. Саме тому з нею потрібно інтенсивно боротися.

Біопрепарати проти плодожерки

В боротьбі зі шкідниками часто застосовують біопрепарати. Вони допомагають швидко та ефективно позбутися від плодожерки. Перевірений препарат — «Лепідоцид». Він діє саме проти метеликів плодожерки та її родичів: молі, шовкопрядів, білянок, листовійок та ін. Добре справляються зі шкідниками й інші препарати: «Фітоверм», «Акарин», «Актофіт».

Останні новини:  Яке добриво потрібно калам для цілорічного цвітіння

Коли обробляти

Головне правило — не чекайте, коли плодожерка розмножиться та знищить врожай. Першу обробку дерев треба провести не менше, ніж за місяць до збору врожаю.

Якщо ви знаєте, що плодожерка у вас в саду точно є, але ще тільки початок сезону для дерев. Тоді відправляйтеся обробляти дерева відразу через 3 тижні після цвітіння саду. В цей період осипається зайві квіти-зав’язі. І в цей же час плодожерка активно починає літати.

Якщо у вас тільки один препарат, нічого страшного. За сезон ним можна проводити обробку 2-3 рази. Тільки треба робити інтервал між обробками в 10-15 днів.

Останні новини:  Засіб від капустянки: достатньо пригостити її кашею

Біологічний препарат спочатку розводять в невеликій кількості чистої води кімнатної температури, а потім вже треба довести розчин до потрібного об’єму. Рекомендується робочий розчин процідити.

Біопрепарати можна поєднувати з добривами, хімічними пестицидами, засобами захисту. Є тільки одна заборона — не поєднують з бордоською рідиною. До речі, максимального захисту можна досягти, якщо поєднати в баковій суміші відразу кілька препаратів проти плодожерки.

Останні новини:  5 справ на городі, які обов’язково необхідно зробити у вересні