У Китаї знайшли нового динозавра-вегетаріанця

11.09.2024   14:30    3

Група науковців виявила та описала новий вид динозавра, який мешкав на південному заході Китаю.

Вчені знайшли рештки нового виду динозавра на південному заході Китаю. Про це повідомляється в науковому журналі Cretaceous Research.

Динозавра назвали кіанджіангзавром (Qianjiangsaurus changshengi). Він жив приблизно 70 мільйонів років тому і харчувався рослинами. Довжина динозавра сягала 8 метрів, що можна порівняти з довжиною великого автобуса.

Останні новини:  Таємниче місце на Мадагаскарі може мати зороастрійське походження

Кіанджіангзавр належить до групи так званих «качкодзьобих» динозаврів. Їх так назвали через форму морди, яка нагадує качиний дзьоб. Ці динозаври були дуже поширені в кінці епохи динозаврів.

Динозавр Qianjiangsaurus changshengi
Dai, Ma, Xiong, Lin, Zeng, Tan, Wang, Zhang & Xing, 2024

Знахідку зробили у 2022 році в муніципалітеті Чунцин, у верхній частині геологічної формації Чжен’ян. Вчені знайшли неповний, але частково зчленований скелет динозавра.

Цікаво, що кіанджіангзавр – лише другий відомий науці вид гадрозавроїдного динозавра з Південного Китаю. Перший – це наннінгозавр (Nanningosaurus dashiensis). Ця знахідка допомагає вченим краще зрозуміти різноманітність динозаврів у цьому регіоні.




Крім того, ця знахідка підтверджує, що схожі види динозаврів жили по всій Східній Азії. Це говорить про те, що динозаври могли подорожувати на великі відстані або що умови життя були схожими у різних частинах регіону.

Останні новини:  Біблійне дерево виростили з насінини віком 1000 років

Відкриття нового виду динозавра – це завжди важлива подія для науки. Вона допомагає нам краще зрозуміти світ, який існував мільйони років тому.