Боррель розповів, як війна трансформувала Європу

Сьогодні,   18:15    123

Боррель розповів, як війна трансформувала Європу

Фото: Getty Images

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель

Ще донедавна європейці були дуже далекі від ідеї сили, покладаючися на «м’яку силу». Натомість зараз ЄС в процесі створення жорсткої сили.

Війна Росії проти України «трансформувала Європу», змусивши її, вперше за майже 80 років, усвідомити «важливість сили». Про це у п’ятницю, 27 вересня, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на полях Генасамблеї ООН, передає Укрінформ.

Останні новини:  Трамп запропонував власну стратегію закінчення війни в Україні

«Ви починаєте думати у вимірі сили, коли відчуваєте подих війни та загрози. Саме тому війна в Україні трансформувала Європу. Вона примусила нас (усвідомити) важливість сили, вперше після Другої світової війни. Небезпека, загроза, страх, — все це матеріалізувалося беззаперечним шляхом», — сказав Боррель під час промови в ході зустрічі під егідою Ради із закордонних справ в кулуарах Генасамблеї ООН.

За його словами, жорстокість російського вторгнення допомогла європейцям досягти єдиного розуміння загрози, «тому що певний час російська загроза не мала однакового значення у Ризі та у Лісабоні».

Останні новини:  Найбільші банки ЄС запускають альтернативу американським Visa та Mastercard

Боррель пояснив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну поставило європейців «перед необхідністю пристосовуватися» до факту використання сили в Європі.

«Ми були дуже далекі від ідеї сили, покладалися на «м’яку силу» (торгівлі та взаємозалежності – ред.). Зараз ми в процесі створення жорсткої сили. Це забере певний час… Ми хочемо мати силу, щоб стримувати наших ворогів, прямо або опосередковано», — зазначив Боррель.

Останні новини:  У Китаї затонув новітній атомний підводний човен, Пекін намагався приховати втрату

На його думку, НАТО й надалі залишатиметься основою європейської безпеки, але для ЄС наразі є актуальним питання посилення стратегічної автономії, що означає розвиток спроможностей європейських країн в обороні.


korrespondent.net