10 ознак того, що вас сильно критикували в дитинстві

Сьогодні,   19:00    161
Якщо дитині весь час говорити, що вона все робить неправильно, вона перестане довіряти самій собі. У дорослому віці це серйозно ускладнить життя. Які ознаки вказують на те, що ви стали жертвою критики батьків?

Дорослішання з дуже критичними батьками може мати довготривалі неприємні наслідки. Лікар Гілліхан перераховує ознаки, які вказують, що вас дуже критикували в дитинстві. Вони ґрунтуються як на наукових дослідженнях, так і на його особистих спостереженнях.

Ознаки критики в дитинстві

1. Вам важко довіряти собі

Якщо батьки постійно критикують дитину, вона сама повірить, що всі її думки та вчинки неправильні. У результаті людина завжди страждає від невпевненості у собі.

2. Ви не наважуєтеся братися за нові завдання

Останні новини:  Чим обробити чавунну сковороду, щоб почистити: допоможе недорогий засіб

Цей пункт випливає із попереднього: низька самооцінка заважає вам починати щось нове. Ви перестраховуєтесь і вважаєте за краще не намагатися зовсім, щоб не зазнати невдачі.

3. Вам важко оговтатися від помилок

Кожному властиво помилятися, але для того, кого критикували в дитинстві, помилка підтвердження недоліків. Навіть простий промах може нагадати про всі минулі невдачі і опустити почуття власної гідності нижче за плінтус.

4. Ви схильні бути перфекціоністом

Але при цьому ваше прагнення до досконалості продиктоване не гордістю за свою роботу, а страхом зіпсувати щось і продемонструвати некомпетентність.

5. У вас йде багато часу на кожну справу

Не важливо, про що йдеться: чи пишете ви діловий лист, вибираєте листівку для бабусі, готуєте статтю і так далі, ви завжди затягуєте з термінами, тому що намагаєтеся не допустити жодної помилки і зробити все «як треба».

Останні новини:  Топ-5 порад, які збережуть ваші речі після прання у хорошому стані

6. Ви постійно вибачаєтеся

А як інакше, якщо батьки завжди давали вам зрозуміти, що ви були неправі. Не дивно, що ви впевнені: інші вважають так само. Може доходити до абсурду: якщо вам скажуть, що весь час вибачатися зовсім не обов’язково, ви можете вибачитися… за те, що вибачилися.

7. Вам важко довіряти людям

Навіть коли вам освідчуються в коханні, у глибині душі ви впевнені, що вже набридли партнеру гірше за гірку редьку. Так часто буває, якщо в дитинстві мама чи тато поводилися непослідовно і непередбачено: обіймали і цілували, а вже наступного моменту могли говорити образливі слова.




8. Ви не сприймаєте компліменти

Останні новини:  Масова помилка: чому не можна зберігати яйця на дверцятах холодильника

Якщо вам хтось каже щось приємне, достатньо посміхнутися та подякувати. Але ні, це не ваш випадок. Вам простіше включити режим самокритики, нейтралізуючи будь-який позитив. І навіть якщо співрозмовник похвалить вашу нову сорочку, в якій ви собі подобаєтеся, вголос ви швидше за все скажете, що це не ваш колір.

9. Ви боїтеся засудження та критики

А ще часто турбуєтеся, що зробите щось, що поставить вас у незручне становище на роботі чи серед друзів.

10. У вас є суворий внутрішній критик

Ваш внутрішній голос – голос ваших батьків, що критикують. Тож нічого хорошого він вам не скаже.