Від шкірянки до ізоляції: вчені навчилися використовувати гриби для створення міцних матеріалів

06.09.2024   13:30    6

Дослідники впевнені, що гриби можуть запропонувати більше, ніж здається відразу.

Для більшості людей на планеті гриби являють собою не більше ніж вигнутий капелюшок і стебло, проте для вчених — це щось більше. Гриби можуть запропонувати більше, ніж здається відразу. Їхні ниткоподібні клітини, що ростуть широко і приховані під землею, як мережа коренів, мають величезний потенціал для виробництва стійких біорозкладних матеріалів, пише PHYS.org.

Науковці з Інституту прикладних досліджень полімерів імені Фраунгофера (IAP) у Потсдамському науковому парку використовували міцелій для розроблення широкого спектра продуктів, які можна переробляти: від гаманців і «шкіряних виробів» та пакування до ізоляції. Автори дослідження використовували міцелій як сировину з потенціалом заміни продуктів на основі нафти натуральними органічними композитами міцелію.

Останні новини:  У стародавніх вулканах знайшли джерело рідкісних металів для електроніки

 

Зазначимо, що органічні залишки від регіональної сільськогосподарської та лісової діяльності використовуються вченими у якості субстрату для грибкових культур, які використовуються для виробництва різних продуктів. За словами біотехнолога з Fraunhofer IAP, доктора Ханнеса Гіннебурга, людство зіткнулося зі зміною клімату та скороченням викопної сировини, а тому виникла гостра потреба в біорозкладних матеріалах, які можна було б виробляти з найменшими енергетичними витратами.

Під час дослідження вчені використовували міцелій для перетворення рослинних залишків на стійкі матеріали. За словами Гіннебурга, вони з колегами виявили, що міцелій має властивості, необхідні для виробництва екологічно чистих матеріалів, оскільки ріст грибів відбувається в умовах довкілля, а вуглекислий газ зберігається в залишках. Коли целюлоза та інші органічні залишки розкладаються, утворюється компактна тривимірна мережа, що дає змогу розвиватися самопідтримуваній структурі




У результаті утворюється матеріал, що являє собою складне з’єднання з органічним субстратом, наприклад, залишками зернових, деревної тріски, очерету і ріпаку, а також інших сільськогосподарських культур. По суті, ці речовини є джерелом поживних речовин для гриба і повністю пронизуються тонкою мережею міцелію в процесі метаболізму. Це дає повністю органічний композит, якому можна надати необхідної форми та стабілізувати шляхом термічної обробки.

Останні новини:  Науковці попередили про потужну сонячну бурю, що може завдати серйозної шкоди Землі

Плюс цього процесу з погляду енергоефективності в тому, що він не потребує енергії. Водночас міцність і еластичність матеріалу можуть бути підлаштовані під певні запити. Автори дослідження зазначають, що грибкові матеріали можуть бути вирощені з широким спектром властивостей, залежно від сфери застосування кінцевого продукту. Наприклад, вони можуть бути зносостійкими, розтяжними, стійкими до розривів, непроникними, еластичними, м’якими або пухнастими, з відкритими або закритими порами. Результат визначається поєднанням типу грибка і сільськогосподарських залишків, а також іншими факторами, такими як температура і вологість.

Останні новини:  Американські вчені знайшли у надрах Землі невичерпне джерело природної енергії

Дослідники зазначають, що настільки велика універсальність матеріалу означає, що він може набувати різних форм: від товстих блоків до найтонших шарів, і використовуватися в різних сценаріях. Це дає змогу використовувати матеріали на основі грибів для текстильної оббивки, пакування, меблів, сумок або ізоляційних плит для інтер’єрів.