В Ізраїлі знайдено унікальну печатку періоду Першого Храму

02.09.2024   00:30    5

Під час розкопок в Археологічному саду Девідсона, що на південь від Храмової гори в Старому місті Ієрусалиму, була знайдена рідкісна кам’яна печатка, яка, на думку експертів, датується періодом Першого Храму.

Управління старожитностей Ізраїлю (IAA) оголосило 29 серпня про знахідку, яку вважають однією з найкрасивіших серед виявлених у цьому регіоні.

Печатка виконана з чорного каменю і має надпис палеоєврейським шрифтом: “LeYehoʼezer ben Hoshʼayahu” (“Для Йехоезера, сина Хошаягу”). Напис створений у дзеркальному відображенні, що дозволяло використовувати печатку для створення відтисків на воску.

Останні новини:  Китай зняв найепічніше відео запуску й катастрофи ракети під час невдалого випробування

На печатці також зображено крилату фігуру, ймовірно, демона або джинна, що свідчить про вплив ассирійської культури. Археологи припускають, що власник печатки, скоріше за все, був високопосадовцем у часи Іудейського царства. За словами фахівців, спочатку фігура крилатого демона була єдиним зображенням на печатці, а текст був доданий пізніше, можливо, самим Йехоезером.

Артефакт демонструє яскраве поєднання іудейських та ассирійських елементів, що відображає сильний культурний вплив Ассирійської імперії на Єрусалим у цей період. Археологи зазначають, що ця знахідка є важливим свідченням того, як культури взаємодіяли та впливали одна на одну в регіоні, що особливо стало помітним завдяки розкопкам у Старому місті Єрусалиму та в Місті Давида.

Останні новини:  На Марсі знайшли загадковий камінь. Нічого подібного вчені раніше не бачили