Вчені вперше виявили невидиме електричне поле навколо Землі

01.09.2024   20:30    5

Невидиме, слабке енергетичне поле, що огортає нашу планету Земля, нарешті було виявлено та виміряно. Воно називається амбіполярним полем — електричним полем, вперше припущеним понад 60 років тому, і його відкриття змінить те, як ми вивчаємо і розуміємо поведінку та еволюцію нашого прекрасного світу, що постійно змінюється.

«Будь-яка планета з атмосферою повинна мати амбіполярне поле, — каже астроном Глін Коллінсон з Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА. «Тепер, коли ми нарешті його виміряли, ми можемо почати вивчати, як воно формувало нашу планету, а також інші планети з плином часу».

Земля — це не просто грудка бруду, що інертно сидить у космосі. Вона оточена всілякими полями. Це гравітаційне поле. Ми не так багато знаємо про гравітацію, особливо враховуючи, наскільки вона повсюдна, але без неї у нас не було б планети. Гравітація також допомагає атмосфері щільно прилягати до поверхні.

Існує також магнітне поле, яке генерується обертовим провідним матеріалом у надрах Землі, перетворюючи кінетичну енергію на магнітне поле, що випромінюється в космос. Це захищає нашу планету від впливу сонячного вітру та радіації, а також допомагає утримувати атмосферу від видування.

Північний полюс Землі, як його бачить Endurance. Смуги на небі – від відблиску. (НАСА)

У 1968 році вчені описали явище, яке ми не могли помітити до космічної ери. Космічні апарати, що пролітали над полюсами Землі, виявили надзвуковий вітер частинок, що виривалися з земної атмосфери. Найкращим поясненням цього було третє — електричне енергетичне поле.




«Це називається амбіполярним полем, і воно є агентом хаосу. Воно протидіє гравітації і відриває частинки в космос, — пояснює Коллінсон у відео. «Але ми ніколи не могли виміряти це раніше, бо не мали відповідної технології. Тому ми побудували ракету-носій Endurance, щоб відправитися на пошуки цієї великої невидимої сили».

Останні новини:  Рідкісний гість: зустріч доісторичної акули та людини вперше зафіксували на камеру

Ось як повинно було працювати амбіполярне поле. Починаючи з висоти близько 250 кілометрів (155 миль), у шарі атмосфери, що називається іоносферою, екстремальне ультрафіолетове і сонячне випромінювання іонізує атоми атмосфери, відриваючи негативно заряджені електрони і перетворюючи атом на позитивно заряджений іон.

Легші електрони намагатимуться відлетіти в космос, а важчі іони намагатимуться опуститися до землі. Але плазмове середовище намагатиметься зберегти зарядову нейтральність, що призводить до виникнення електричного поля між електронами та іонами, яке зв’язує їх разом.

Останні новини:  Гармата з лазерами врятує Землю від кінця світу: знайдено спосіб захистити планету

Це поле називається амбіполярним, оскільки воно діє в обох напрямках: іони притягують електрони вниз, а електрони — вгору. В результаті атмосфера роздувається; збільшення висоти дозволяє деяким іонам вирватися в космос, що ми і спостерігаємо в полярному вітрі.

Це амбіполярне поле було б неймовірно слабким, тому Коллінсон і його команда розробили прилади для його виявлення. Місія Endurance, яка проводила цей експеримент, була запущена в травні 2022 року, досягнувши висоти 768,03 кілометрів (477,23 милі), перш ніж повернутися на Землю з дорогоцінними, здобутими важкою працею даними. І це вдалося. Він виміряв зміну електричного потенціалу всього на 0,55 вольта — але це все, що було потрібно.

«Піввольта — це майже ніщо, це приблизно така ж сила, як у годинниковій батарейці», — каже Коллінсон. «Але це саме та величина, яка пояснює полярний вітер».

Останні новини:  На Марсі знайшли загадковий камінь. Нічого подібного вчені раніше не бачили

Такого заряду достатньо, щоб притягнути іони водню з силою, що в 10,6 раза перевищує силу тяжіння, і запустити їх у космос з надзвуковою швидкістю, виміряною над полюсами Землі. Іони кисню, які важчі за іони водню, також піднімаються вище, збільшуючи щільність іоносфери на великих висотах на 271 відсоток порівняно з тим, якою була б її щільність без амбіполярного поля.

Ще більш захоплюючим є те, що це лише перший крок. Ми не знаємо ширших наслідків амбіполярного поля, як довго воно існує, що воно робить і як воно допомогло сформувати еволюцію нашої планети та її атмосфери, і, можливо, навіть життя на її поверхні.

«Це поле є фундаментальною частиною того, як працює Земля, — каже Коллінсон. «І тепер, коли ми нарешті його виміряли, ми можемо почати ставити деякі з цих великих і захоплюючих питань». Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.