5 “секретів” урожайності томатів, які “знають старожили”

02.09.2024   17:45    237

Рідкісний городник не ставить перед собою завдання виростити смачні томати. Але іноді зробити це не так просто. Але якщо дотримуватися кількох правил, шанси на успіх суттєво зростуть.

Обприскування

Коли помідори почнуть зацвітати, візьміть 10 г борної кислоти, попередньо розчиненої у склянці гарячої води. Розмішайте з відром води та обприскуйте суцвіття та листя.

Це сприяє збільшенню кількості зав’язей на кущі і швидшому їх зростанню.

Турбота про кореневу систему

Чим потужнішим і сильнішим буде коренева система, тим більше поживних елементів отримають кущі помідорів, а значить і більше буде врожай. Потрібно підсапувати два рази, в моменти, коли кущі приймуться і підуть у ріст, а другий – коли зацвітуть.

Останні новини:  Чим засіяти город від бур’янів

Обов’язково перед підгортанням удобрити землю органічними добривами з додаванням золи. Потім потрібно замульчувати торфом або скошеною травою, сіном, для збереження вологи.

Ще мульчування уберігає коріння від перегріву у сильну спеку.

Пасинкування

Його необхідно проводити постійно, не даючи переростати пагонам. Правильно сформований кущ – запорука гарного врожаю, тому що рослина не втрачає сили на непотрібні пагони. Пасинки краще обривати, а не зрізати, залишати пень у пару сантиметрів.

І тут не утворюються нові пагони. Також потрібно обривати нижнє листя після кожного ярусу плодів. Це сприятиме кращому провітрюванню та освітленості куща та вбереже рослину від грибкових захворювань.

Останні новини:  Як “освіжити” кімнатні рослини протираючи листя

Підживлення

Підгодовувати томати потрібно дуже акуратно. Недогодувати – погано, перегодувати – теж недобре.

Перегодовані кущі починають «жувати», тобто росте бадилля, а не плоди. Краще застосовувати позакореневі підживлення, обприскуючи по листі розчин мікроелементів. Обприскування проводиться раз на один-два тижні, бажано ввечері і не перед дощем.

Коріння ж підгодовуємо, коли починається зростання плодів. Можна полити настоєм трави з додаванням золи.

Є нехитрий рецепт приготування гарного підживлення. Два кілограми деревної золи розвішуємо на 10 л окропу, в воду, що остигнула, додаємо 10 г борної кислоти і 10 мл йоду. Настоюється добу.




Розчин розбавляємо водою 1:10 і поливаємо приблизно один літр під кущ.

Останні новини:  Що робити, якщо на вишні з’являються пагони, що підсохли

Захист від хвороб

Хвороби легше запобігти, ніж потім лікувати. Ця фраза чудово підходить до томатів.

Багато кущів, заражені такими захворюваннями як фітофтороз, суха гнилизна, біла плямистість, коренева гнилизна вже не вилікувати.

Помічаючи їх на плодах застосовувати хімікати небезпечно. Усі збудники цих хвороб перебувають у землю.

Профілактика полягає в наступному: не можна садити на одному місці більше двох років, восени бадилля спалювати, не відкладати в компост.

Заражені плоди вчасно зривати і спалювати. Не садити там, де раніше росли баклажани, картопля, перець, капуста.

Огірки, цибуля, горох, квасоля, навпаки, сприятливі для помідорів. Будь-які сидерати «виліковують» ґрунт.