Як вибрати хом'яка для дому, зважаючи на породу

28.08.2024   19:40    252

Якщо дитина просить купити хомячка, уважно ознайомтеся з особливостями кожної породи, щоб вибрати найкращий варіант.

Домашній улюбленець має бути в кожній родині, де є малеча. Догляд за чотирилапим другом робить дітей відповідальними, дисциплінованими, організованими. У них розвивається співчуття та емпатія, соціальні навички, покращуються інтелектуальні здібності.

Якщо з певних причин кішка чи собака не вписуються у ваші плани, можна завести негабаритну тварину. І хом’яки в цьому плані, здавалося б, ідеальний варіант: вони маленькі,  дуже милі і не дуже затратні в утриманні.

Однак є нюанси, з якими слід ознайомитися до того, як в оселі з’явиться кишеньковий друг. Ці нюанси стосуються порід. Давайте розглянемо найпопулярніші варіанти.

Джунгарський хом’як

Мають середній розмір – до 10 см. Дуже дружелюбні й активні. Люблять увагу, дозволяють брати їх на руки. Не кусаються. Надзвичайно плодовиті (в одному приплоді може бути 12 малюків), тому різностатевих гризунів селити в одній клітці не можна. Краще до них  взагалі нікого не селити – битимуться так, що летітиме хутро.

Останні новини:  Як компактно скласти ковдру

Люблять поїсти, тому нерідко страждають від ожиріння та діабету. Також часто підхоплюють застудні захворювання, можуть мати проблеми із зубами, очима та шкірою. Однак при цьому живуть досить довго – до 3 років.

Хом’як Кемпбелла

Карликова порода: має розмір всього 7-10 см, а важить – максимум 30 г. Вдень багато сплять, але прокидаються досить часто, тож діти зможуть поспостерігати за їхньою активністю й погратися з ним.

Щоправда, гратися з ними не надто безпечно. На відміну від більшості порід, вони добре ладнають з іншими хом’яками, але погано ладнають з людьми. Їм не подобається, коли до них торкаються. Щойно відчують небезпеку – починають поводити себе агресивно. Враховуючи те, що в них гострі зуби, кусаються вони боляче. Як і джунгарики, можуть мати зайву вагу і хворіють на діабет. Живуть мало – до двох років.




Хом’як Роборовського

Останні новини:  Державні та національні свята України восени

Найдрібніша порода – має 5 см в довжину і важить 25 г. Не зважаючи на мініатюрні розміри, представники цієї породи надзвичайно соціальні – чудово уживаються з іншими хом’яками, йдуть на контакт з людьми (але їх треба до цього привчати поступово, щоб не переживали стресу). Вони доброзичливі  і активні.

У них міцне здоров’я, а живуть зазвичай майже до 4 років.

Фахівці радять тримати їх в акваріумі, оскільки гризуни можуть легко «просочуватися» через прутики. Але акваріум повинен бути досить високим, тому що малюки стрибучі – ви постійно будете їх шукати по квартирі.

Останні новини:  Ефективна боротьба з пліснявою в ванній кімнаті: доступний засіб знищить грибок

Сирійський хом’як

Найкрупніші домашні хом’яки – можуть мати довжину 15 см і важити до 150 грамів. Це, напевно, найкраща порода, яка має безліч переваг перед «родичами».

Сирійці абсолютно не агресивні – обожнюють їсти з рук і швидко звикають до людей. Активні, цікаві, тому спостерігати за ними – цілковите задоволення. Невибагливі в їжі і утриманні, дуже охайні. Мають гарний імунітет і рідко хворіють. Вони вважаються довгожителями (живуть 2-4 роки), і в цьому теж їхня перевага – втрату домашнього улюбленця діти переживають дуже важко.

Але є й мінуси. Сирійці ведуть активний нічний спосіб життя: весь день можуть проспати, а потім всю ніч гризти все, що потрапить на зуб, і крутити колесо. І погано уживаються з хом’яками цієї ж породи. Два сирійці в одній клітці битимуться до смерті.