У Чехії теж заговорили про заборону філій РПЦ

24.08.2024   11:25    525

В чеському парламенті закликали уряд розслідувати можливу залученість місцевих православних церков до російських інформаційних операцій. Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що Російська православна церква в Чехії є філією Московського патріархату, очолюваного патріархом Кирилом. Раніше чеський уряд вже запровадив санкції щодо нього через його публічну підтримку війни Росії в Україні.

Нещодавно чеська влада також вислала з країни російського православного священнослужителя Миколу Ліщенка, якого звинуватили у створенні структур впливу на підтримку інтересів Росії.

Останні новини:  У США запланована зустріч Зеленського з Трампом та Гарріс

Комітет з питань безпеки в чеському Сенаті рекомендував спецслужбам та Міністерству культури взятися за розслідування цієї загрози. Зокрема зазначається, що Російську Православну Церкву та номінально незалежну Православну Церкву в Чеських землях можуть позбавити реєстрації, якщо підтвердиться, що вони порушують закони.

“Свободою релігії та асоціацій не можна зловживати для незаконного впливу ворожої іноземної держави”, — сказав голова комітету Павел Фішер.

Досі Міністерству культури Чехії не вдалося знайти підстави для анулювання реєстрації цих церков. Однак ставлення влади до них вже змінилося.

Останні новини:  США не вірять, що удари ЗСУ західними ракетами вглиб Росії завершать війну

“Я не вважаю Російську православну церкву Московського патріархату церквою, а її представників — священнослужителями. Це частина репресивної машини Кремля, яка бере участь в операціях впливу Росії. І саме так до них слід ставитися не лише в Чехії, а й у всій Європі”, – заявив днями міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі.

Заборона російської церкви в Україні

Як писав , 20 серпня Верховна Рада ухвалила закон про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Росією. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування, але релігійним організаціям надається час у 9 місяців на те, аби розірвати усі зв’язки з РПЦ і мати можливість функціонувати й надалі.

Останні новини:  Румунія планує створити навчальний центр для українських морпіхів

Як наголосили у парламенті, ухвалений закон не є забороною українських релігійних організацій. Насправді він забороняє зв’язки з РПЦ, як структурною організацією, що підтримує геноцид українців.





uapress.kyiv.ua