Вчені спрогнозували, що буде, якщо згасне Сонце

10.08.2024   19:30    88

Сонце є основним джерелом гравітації та енергії, проте одного дня це обернеться загибеллю Землі. Коли наша зірка постаріє, її природний розвиток зрештою призведе до знищення планети. Хоча це відбудеться через кілька мільярдів років, життя на Землі може зникнути набагато раніше.

“Землі залишилося, ймовірно, 4,5 мільярда років, перш ніж Сонце стане великим червоним гігантом і потім поглине Землю”, – заявив планетолог з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Раві Коппарапу.

Червоний гігант утворюється на останніх стадіях зоряної еволюції, коли у зірки закінчується водень, необхідний для ядерного синтезу, і вона починає гинути. Як тільки термоядерний синтез зупиниться, гравітація візьме верх. Гелієве ядро почне стискатися під дією сили тяжіння, що призведе до підвищення температури. Цей сплеск тепла спричинить різке розширення зовнішнього плазмового шару Сонця. Воно збільшиться щонайменше до розміру орбіти Землі.
Останні дні Землі

Вчені вважають, що планета навряд чи доживе до 4,5 мільярда років, або ж зміниться до невпізнаваності.

Останні новини:  Жінки неоліту теж робили макіяж: у Туреччині знайшли підводку для очей віком 8200 років

“Перед перетворенням Сонця на червоного гіганта Земля зазнає сильного потепління. Зростання температури призведе до випаровування океанів, зникнення атмосфери, а потім сили сонячної гравітації можуть зруйнувати планету,” – зазначає Коппарапа.

Приблизно через 1,3 мільярда років людство не зможе вижити на Землі через постійні спекотні умови та високу вологість. За словами Коппарапи, через 2 мільярди років океани можуть повністю випаруватися, коли яскравість Сонця зросте приблизно на 20%. Деякі організми, такі як екстремофіли, що мешкають біля гідротермальних джерел, можуть вижити, але для людей ці умови будуть фатальними. У спекотному та вологому середовищі людський організм не зможе регулювати температуру через потовиділення.

Останні новини:  Учені вперше оцінили гігантську сміттєву пляму в Тихому океані: неймовірні 7,5 млрд доларів

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Раніше вважалося, що критичний рівень вологості для людини становить 35 градусів, але нові дослідження свідчать, що вже 30 градусів можуть бути небезпечними. Температура в 30 градусів за вологим термометром відповідає 50 градусам за звичайних умов. В деяких регіонах світу температура за вологим термометром вже перевищувала 32 градуси, а кліматичні моделі прогнозують, що до кінця століття 35 градусів стане звичайним явищем у таких місцях, як Близький Схід. Отже, загроза для життя на Землі через парникові гази виникне задовго до загибелі Сонця.

Останні новини:  Вчені назвали причину руйнівних повеней у Європі та світі