Чотири методи покращити глиняний ґрунт на грядках

11.08.2024   17:00    66

Чудово, коли дісталася ділянка з родючим ґрунтом. Але не всім так пощастило. Необхідно прийняти цей факт та шукати шляхи покращення. І вони є. Відновлення родючості ґрунту, придатність до вирощування городніх культур та плодових дерев — все буде найкращим чином.

Чотири методи

Вони всім добре відомі. Покращити ґрунт можна такими методами:

  • внесення органіки;
  • посів сидератів;
  • внесення вапна;
  • перекопування опалого листя.
Останні новини:  Вирощувати ці 3 рослини – суцільне задоволення

Кожен з названих методів має свої переваги та особливості. При внесенні органіки використовують перепрівший гній або ж добре визрівший компост. В результаті земля стає рихлою та родючою. Вносити під перекопування потрібно весною або осінню. Розраховуйте, що 1 відро на 1 кв.м. ділянки.

Можна висадити сидерати. Для цього використовують різні рослини в залежності від потреб ґрунту. Висаджують рапс, гірчицю, люпин, горох, фацелію, маслянисту редьку, овес та ін. Сіяти можна, починаючи з весни та завершуючи осінню. Перед цвітінням сидератів їх потрібно перекопати з землею.

Якщо земля на ділянці занадто кисла, рослини будуть повільно розвиватися. В цьому випадку потрібно посипати територію вапном. Для цього також підходить доломітове борошно та крейда, зола. Потрібно приблизно 40-50 кг на 100 кв.м. Вносити рекомендується поступово, щоб земля могла адаптуватися під новий хімічний склад.

Останні новини:  Чим засіяти город від бур’янів

Опале листя також підходить для покращення родючості. Але необхідно пам’ятати, що можна використовувати виключно листя від здорових дерев. Інакше є велика ймовірність зараження ґрунту. Опале листя після перегнивання утворить гумус, що буде дуже корисно для землі.