Термоядерна енергія стала ближчою до реальності: фізики встановили новий рекорд із плазмою

01.08.2024   13:30    62

Вчені змогли подолати межу електронної густини плазми в 10 разів у термоядерному реакторі і це величезний крок уперед до отримання безмежної енергії.

Багато фізиків у всьому світі працюють над тим, щоб отримати стійкий термоядерний синтез, який дає змогу жити Сонцю, як джерелу для практично безмежної енергії. Але для цього потрібно вирішити кілька важливих і складних фізичних проблем. Фізикам зі США вдалося встановити новий рекорд. Вони змогли в експериментальному термоядерному реакторі подолати межу електронної щільності плазми в 10 разів. Це ще один крок уперед на шляху до отримання термоядерної енергії. Результати дослідження опубліковані в журналі Physical Review Letters, пише ScienceAlert.

Останні новини:  Секрет довголіття: чому японці не вживають молочку

Зараз фізики вивчають різні методи отримання практично безмежної енергії з термоядерного синтезу атомів, які мають як позитивні моменти, так і недоліки. Але нове дослідження показує, що є спосіб подолати головну перешкоду в процесах, які відбуваються всередині термоядерного реактора у формі тора під назвою токамак.

Існує межа електронної щільності гарячої плазми всередині токамака під назвою межа Грінвальда. Фізики за допомогою експериментального термоядерного реактора MST в Університеті штату Вісконсин (США) змогли подолати цю межу в 10 разів.

Те, що існує спосіб подолати межу Грінвальда означає, що фізики можуть покращити ефективність термоядерного синтезу всередині токамака. Таким чином це наближає вчених до отримання термоядерної енергії.

Останні новини:  Землетруси: як і чому вони виникають, де найнебезпечніші зони в Україні

Для того, щоб стався термоядерний синтез, унаслідок якого виділяється надлишкова енергія (тобто це різниця між витраченою на запуск синтезу й отриманою енергією), потрібна гаряча плазма, яка складається із заряджених частинок.

термоядерна енергія Fullscreen
У токамаках використовують електричні струми для переміщення плазми по кільцю. Саму гарячу плазму утримують сильні магнітні поля
Фото: ScienceAlert

У токамаках використовують електричні струми для переміщення плазми по кільцю. Саму гарячу плазму утримують сильні магнітні поля. Але плазма нестабільна і має суворе обмеження щільності електронів у ній. Але чим вища ця щільність, тим більше надлишкової енергії можна отримати.




Фізики вважають, що дві особливості токамака MST дали змогу подолати в 10 разів межу електронної щільності плазми. По-перше, він має товсті провідні стінки для стабілізації магнітних полів, які утримують плазму. По-друге, він має джерело живлення, яке можна регулювати на основі зворотного зв’язку, що має найважливіше значення для стабільності плазми.

Останні новини:  Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Нове досягнення не означає, що найближчим часом фізики зможуть отримати стійкий термоядерний синтез і безмежну енергію. За словами авторів дослідження, під час експериментів плазма була не такою гарячою, як зазвичай під час запуску термоядерної реакції. Тому в цьому плані потрібні нові дослідження.

Тепер учені мають намір точно з’ясувати, яким чином у їхньому реакторі вдалося досягти такого прориву та чи можна подолати межу електронної густини в такий самий спосіб в інших, більш продуктивних реакторах.