Археологи знайшли один з найстаріших чеків у світі на глиняній табличці в Туреччині

28.07.2024   00:30    5

У південній Туреччині археологи виявили глиняну табличку, на якій, ймовірно, записана одна з найстаріших відомих продажних квитанцій у світі. Написана клинописом, давня документація датується 15 століттям до н.е. і фіксує покупку великих кількостей дерев’яних меблів.

Оголошуючи про знахідку, міністр культури і туризму Туреччини Мехмет Ерсой пояснив, що дослідники натрапили на цей надзвичайний артефакт в Ескі-Алаха, в південній провінції Хатай. Відомий також як Мound Aççana, стародавній об’єкт розташований у старому місті Алаха, де робітники натрапили на табличку під час реставраційних робіт після землетрусу.

Останні новини:  У космос не видуло: вчені зрозуміли, куди поділася атмосфера Марса

Найстаріша відома система письма у світі, клинопис, була розроблена близько 5,500 років тому і використовувалася в стародавньому Месопотамії протягом близько трьох тисячоліть. Текст, що формується шляхом втиснення очеретяних стилусів у глину, був прийнятий такими культурами, як вавилоняни, ассирійці та шумери, кожна з яких мала свою мову.

За словами Ерсоя, нововиявлена продажна квитанція, ймовірно, написана аккадською мовою, яка була мовою світу найстарішої імперії. Існуючи трохи більше століття, Аккадська імперія мала свою столицю на невідомій локації біля берегів річки Євфрат, а її нині вимерлий діалект був найдавнішим з семітських мов – до яких відносяться іврит та арабська.

Лінгвісти наразі працюють над розшифруванням тексту, перші рядки якого документують продаж і покупку великої кількості стільців, столів і табуреток, а також інформацію про ідентичність покупців і продавців. “Ми вважаємо, що ця табличка, вагою 28 грамів, надасть нову перспективу для розуміння економічної структури і державної системи пізньої бронзової доби,” – заявив Ерсой.

Останні новини:  Китай побив рекорд США, створивши найсильніший на сьогодні резистивний магніт

Цікаво, що це далеко не перший побутовий звіт, знайдений на аккадській мові. У 2018 році дослідники натрапили на подібну глиняну табличку, на якій була написана скарга невдоволеного клієнта, який був незадоволений якістю купленого ним міді.

Читайте також:  Предмети часів Київської Русі. Українські дослідники знайшли тисячолітні артефакти (фото)

І хоча вчені часто стикаються з труднощами при розшифруванні повідомлень, відбитих на цих древніх табличках, завдяки розвитку штучного інтелекту, який може перекладати аккадську та інші споріднені мови з точністю 97 відсотків, завдання інтерпретації клинопису може стати набагато простішим. Однак читання між рядками залишається зовсім іншим питанням.

Останні новини:  Вчені розгадали загадку дивних споруд на Мадагаскарі