Археологи вивчили інструменти давньоримського хірурга за допомогою технологій SHArD 3D

25.07.2024   11:30    35

Вчені вивчили за допомогою комп’ютерного томографа шість інструментів, які застосовувалися у давньоримській хірургії. Співробітники лабораторії SHArD 3D, що працює при Ексетерському університеті, відсканували дві голки, бронзову ручку скальпеля, ложку та два хірургічні зонди, пише Phys.org.

Вчені створили детальні 3D-моделі інструментів з роздільною здатністю 0,05 м. Вони спромоглися розглянути вихідний матеріал під корродованими поверхневими шарами. Представлені на дослідження інструменти було знайдено у Волбрук-Рівер (Лондон, Великобританія) 125 років тому. Вони зберігаються у DEMHT.

Останні новини:  Науковці встановили причину великого вимирання 252 млн років тому

За словами професора Ребекки Флеммінг, завдяки новим технологіям вчені мають можливість досліджувати артефакти новими способами. Аналіз бронзової ручки скальпеля показав, що в ній облаштовано спеціальне гніздо для швидкої заміни залізного леза. Давньоримські хірурги використовували скальпелі для кровопускання та видалення вушної сірки. Ложка призначена для змішування ліків. За допомогою голок хірурги накладали шви.






1111529