Під час головування в ЄС Угорщина вже завдала великої шкоди - МЗС Німеччини

14.07.2024   09:21    29

 У МЗС ФРН розкритикували активність прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на зовнішньополітичній арені, яку він виявляє останніми днями, коли Будапешт головує в Раді ЄС.

Про це сказав речник міністерства Себастьян Фішер на брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз маємо дванадцятий день (головування Угорщини в ЄС — ред.), і вже завдано великої шкоди», — заявив Фішер.

За його словами, посли ЄС чітко дали зрозуміти це послу Угорщини на останньому засіданні Комітету постійних представників. Вони ще раз звернулися до угорської сторони з проханням «припинити обструкційні спроби та… дотримуватися вимог лояльності ЄС».

Останні новини:  Орбан розкритикував ЄС через допомогу з повенню

Речник МЗС підкреслив, що Віктор Орбан від час своїх вояжів не може говорити від імені ЄС, оскільки це компетенція президента Європейської ради та високого представника з питань зовнішньої політики.

У Німеччині ці візити глави угорського уряду сприймають «із великим подивом і скептицизмом». Така поведінка, за словами дипломата, суперечить вимогам ЄС щодо лояльності, зокрема ролі головуючої у Раді, яка полягає в тому, щоби бути нейтральним посередником між державами-членами та намагатися просувати процеси в ЄС і процеси прийняття рішень в ЄС таким чином, щоб досягти доброго результату. Орбан же зараз робить цілком протилежне.

Фішер нагадав про консолідовану позицію ЄС щодо України. «Спільна позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України є чіткою та однозначною. Є висновки Ради міністрів закордонних справ щодо цього на європейському рівні. Є рішення Європейської ради глав держав і урядів, які Угорщина підтримала і зобов’язана виконувати, і ми очікуємо від президента Угорщини їх виконання. Позиція полягає в тому, що Росія має негайно припинити війну проти України, яка порушує міжнародне право, і що ми як ЄС стоїмо на боці України», — підкреслив речник МЗС ФРН.

Останні новини:  Президентка Єврокомісії їде до Києва: у тому причина

Від початку «турне» угорського лідера політичне керівництво ЄС заявило, що під час таких візитів Орбан представляє виключно себе та позицію своєї країни і не уповноважений представляти інтереси ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що посередниками у мирних переговорах можуть бути лише ті країни, які можуть серйозно впливати на режим Путіна у військовому чи економічному плані.





news-xl.net

Останні новини:  Ізраїль заявив про знищення сотень установок Хезболли