Вчені з’ясували, що дитинчата тиранозаврів були вкриті пір’ям

14.06.2024   23:30    33

Ідея про те, що птахи походять від динозаврів, існує вже понад століття, але перші вагомі докази з’явилися зі знахідкою археоптерикса у 1861 році. З того часу палеонтологи виявили безліч пернатих динозаврів, але найбільшим з них є Ютиранус (Yutyrannus huali), що буквально означає “красивий пернатий тиран” пише https://t4.com.ua.

Цей гігантський хижак належить до групи тиранорапторів, до якої також входить знаменитий тиранозавр рекс. Хоча у нас є скам’янілості T. rex зі шматочками шкіри, що свідчать про відсутність повного оперення у дорослому віці, недавні знахідки показують, що деякі динозаври мали як лускату шкіру рептилій, так і м’яку шкіру з пір’ям.

Останні новини:  У Німеччині знайшли раніше невідомий твір Моцарта

Існування пернатих тиранів підтверджується знахідкою Ділонга (Dilong paradoxus), меншого хижака з рисами T. rex, який мав тонкий шар пір’я, ймовірно, для терморегуляції.

Ютіраннус, описаний у 2012 році, є найбільшим динозавром з прямими доказами наявності пір’я. Завдовжки близько 9 метрів і вагою близько 1400 кілограмів, він у чотири рази важчий за попереднього рекордсмена, бейпіаозавра.

Останні новини:  Як змінювалася температура Землі за останні 500 мільйонів років
У нас є викопні хвостові пір’я Yutyrannus , але ймовірно були й інші пернаті гіганти, прямих доказів існування яких ми ще не знайшли.
Автор зображення: Куміко з Токіо, Японія – ユティランヌスの羽毛付きボーン

Хоча точний ступінь оперення Ютіраннуса залишається предметом дискусій, відомо, що його протопір’я були довгими нитками без борідок, які, ймовірно, утворювали кудлату шерсть для утеплення в холодному кліматі ранньої крейди.




Цікаво, що пір’я у тиранозаврів, можливо, зникли до появи T. rex. Дитинчата T. rex, можливо, мали пухнасте оперення, яке зменшувалося з віком через зміну співвідношення площі поверхні до об’єму тіла та потреби в терморегуляції.

Останні новини:  У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Таким чином, Ютиранус є важливим відкриттям, що проливає світло на еволюцію пір’я та терморегуляції у динозаврів, а також на різноманітність їхнього зовнішнього вигляду.