Спалах на Сонці викликав найсильніший з 2017 року радіаційний шторм

14.06.2024   16:30    23

Регіон сонячних плям AR3697 не збирається зупинятися. Нещодавно він викинув потужний спалах, який викликав відключення радіозв’язку на Землі та магнітні бурі. І тепер це повторив знову, повідомляє Space.com.

AR3697 – регіон на Сонці, який раніше був відомий як AR3664. Цей регіон випустив спалах, відповідальний за найпотужніші за 500 років північні сяйва, які спостерігалися на Землі у травні.

Останні новини:  Екстремальна сонячна буря може завдати шкоди сучасному світу

8 червня пляма випустила спалах категорії М9.7. За даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA (SWPC), спалах був настільки потужним, що викликав найсильнішу радіаційну бурю з 2017 року.

Подію зареєстрували як сильну (S3) за шкалою космічної погоди NOAA для штормів сонячної радіації, вона викликала відключення радіозв’язку в північному полярному регіоні. Вона також супроводжувалася потоками протонів, що попрямували до Землі.

Останні новини:  Дослідження: до 2050 року через стійкість до антибіотиків можуть загинути 39 мільйонів людей

Після прибуття частинки взаємодіяли з магнітним полем Землі та прямували до полюсів, де поглинали короткохвильові радіопередачі. Ця подія відома як подія поглинання полярної шапки (PCA), подібна до того, що сталося в липні 2023 року.

Спалах супроводжувався корональним викидом маси (КВМ), який викликав магнітну бурю на планеті.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов’язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв’язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Останні новини:  В Єгипті знайшли форт для захисту від таємничих морських народів віком 3 тисячі років