Вчені встановили, коли неандертальці та предки сучасних людей завели спільних дітей

14.06.2024   00:30    38

Геномний аналіз допоміг визначити час, коли у неандертальців та предків сучасних людей з’явилися спільні нащадки, пише Успіх in UA.

Проаналізувавши поширеність генів неандертальців у сучасних популяціях та у викопних рештках, науковці визначили, що обмін генами між предками сучасних людей та неандертальцями почався приблизно 47 тисяч років тому і тривав протягом майже семи тисяч років, повідомляє nauka.ua.

Останні новини:  Археологи виявили в Лас-Гобас останки стародавніх людей, що жили в печерах

Вчені проаналізували частоту появи генів неандертальців (Homo neanderthalensis) у їхніх сучасних нащадків. Це допомогло спрогнозувати, в який час мали жити предки-неандертальці, щоб їхні гени встигли так поширитися. Аналіз викопних решток людей з Сибіру, Чехії, Болгарії та Румунії допоміг з більшою точністю визначити, коли саме гени неандертальців увійшли в популяцію предків сучасних людей (Homo sapiens) та якою була їх щільність у певні періоди людської історії.

Останні новини:  Розробники винайшли інноваційний пристрій, що видобуває енергію з повітря

Науковці виявили, що спільні нащадки у предків сучасних людей та неандертальців з’явилися приблизно 47 тисяч років тому. Ці діти успадкували від неандертальців як гени, що надавали еволюційну перевагу, так і ті, що викликали небажані мутації. Це визначили, оцінюючи довжину фрагментів неандертальської ДНК у сучасних та викопних людей і ступінь зникнення генів, що не стали в пригоді Homo sapiens. Крім того, судячи з частоти появи та різноманітності неандертальських генів, вчені визначили, що поява спільних нащадків не була одноразовою подією, загалом предки сучасних людей вступали в контакт з неандертальцями приблизно протягом 6800 років.

Останні новини:  Вчені дослідили, що могло занести життя на Землю