Біля берегів Греції знайдено уламки підводного човна, зниклого ще 81 рік тому / кадр з відео

Мисливці за затонулими кораблями виявили уламки британського підводного човна, який затонув біля берегів Греції у 1943 році. Його доля була невідомою протягом 81 року, пише Live Science.

Підводний човен HMS Trooper, позначений як N91, зник після виконання секретної місії з висадки трьох агентів грецького опору на Каламос на західному узбережжі Греції. Це було ще на початку жовтня 1943 року.

Потім підводний човен отримав наказ патрулювати Егейське море, де, як зʼясувалося згодом, німецькі війська встановили морські міни. Але підводний човен було оголошено зниклим безвісти, а всіх 64 членів його екіпажу – загиблими, коли він не прибув до Бейрута 17 жовтня 1943 року.

Останні новини:  В МВС показали знищений росіянами Торецьк (відео)

Дослідники на чолі з грецьким підводним експертом Костасом Токтарідесом визначили місцезнаходження уламків субмарини Trooper:

«Ікарійське море – одне з найскладніших морів з сильними вітрами, хвилями і сильними підводними течіями. Однак постійні та наполегливі дослідження принесли свої плоди».

За словами Токтарідеса, 14 попередніх експедицій не призвели до успіху. Уламки човна HMS Trooper шукали занадто далеко на схід, де, як повідомлялося, підводний човен бачили 14 жовтня 1943 року. Але Токтарідес та інші дослідники вивчили звіти воєнного часу і визначили, що підводний човен міг затонути раніше в жовтні 1943 року серед окупованих грецьких островів на захід від цього району. І 3 жовтня 2024 року вони дійсно знайшли уламки HMS Trooper.




Зараз судно лежить на морському дні на глибині близько 770 футів (235 метрів). Це вже восьмий затонулий підводний човен часів війни, який було виявлено в грецьких водах.

Останні новини:  Бої за український Нью-Йорк: азовці показали надважку роботу по ворогу (відео)

Імовірно, сильний вибух розірвав підводний човен на три великі частини – носову, середню і кормову. Це підтверджує теорію дослідників про те, що HMS Trooper затонув після того, як підірвався на німецькій морській міні.

Це також вказує на те, що повідомлення про те, що HMS Trooper бачили 14 жовтня 1943 року, було помилковим. Натомість, імовірно, це був інший британський підводний човен того ж класу, наголосив Токтарідес.

Останні новини:  Встановили близько 30 мін і зірвали масований наступ рф (ВІДЕО)