В німецькому монастирі знайшли залишки першої опалювальної системи: вона збудована в 14 столітті

Сьогодні,   00:30    350

В німецькому монастирі знайшли залишки першої опалювальної системи: вона збудована в 14 столітті

Німецькі дослідники під час археологічних розкопок у монастирі Хіммельпфортен на землях Саксонія-Анхальт знайшли цікавий артефакт. Фахівцями була виявлена старовинна опалювальна система 14 століття.

Дослідники з Німеччини під час археологічних розкопок в монастирі Хіммельпфортен виявили старовинний та дуже цікавий артефакт. Ним виявились залишки старовинної опалювальної системи. За інформацією вчених – її сконструювали ще в 14 столітті. Тобто, її вік становить 7 століть, уявляєте?

Останні новини:  Науковці визначили, яка планета придатна для життя інопланетян

Монастир, в якому було виявлено цю знахідку – розташований неподалік від міста Вернігероде на землях Саксонії-Анхальт. За словами науковців – старовинна система опалення була розташована в західному крилі монастиря. Вона використовувалася для спрямування теплого повітря до калефабрики – спеціального приміщення, в якому в холодну пору року грілися монахи, приходячи туди після роботи або навчання.

Дослідники з Німеччини виявили старовинну опалювальну систему
Дослідники з Німеччини виявили старовинну опалювальну систему

Одночасно із цією знахідкою вчених чекала ще одна. Дослідники виявили рештки церкви, що була збудована при монастирі. Стовпова базиліка заввишки у 40 метрів складалася із трьох банних комплексів, цегляної підлоги та плит із каменю.




В головній церкви ховалися старовинні надгробки, що датувалися 15-м та початком 16 століття. Під одним із прикрашених надгробків ховалася дворянська могила, що належала жінці на імʼя Клавдія фон Кенігштедт.

Останні новини:  Науковці знайшли 2800-річну податкову, зруйновану під час облоги Єрусалима

Розкопки дозволили науковцям знайти численні уламки кахлів з печей, черепки кераміки та скла, а ще – застібки для книг, воскові таблички, стилуси з бронзи для воскових табличок, пресована металева фурнітура, виготовлена з текстилю.

Монастир Хіммельпфортен, в якому були виявлені ці знахідки – був заснований в 1253 році. Він розташувався в лісистій долині, що знаходилася біля гірського підніжжя Гарц. Відомо, що це місце було обрано нижчою знаттю. Колись давно тут мешкала родина фон Хартесроде за звʼязок із відлюдниками святого Вільгельма.

Останні новини:  Учені зуміли вивести стійкі до спеки корали

В давні часи цей монастир був важливим релігійним, економічним та культурним центром. Але після Селянської війни у 16 столітті він втратив цей статус. В 1525 році монастир взяли штурмом. Згодом його розграбували бунтівні фермери і місцеві мешканці Вернігероде.