Угорщина заблокувала 35 млрд євро для України

Сьогодні,   15:41    165


Венгрия запретила транзит летального оружия для Украины через свою территорию

Угорщина затримає ухвалення Євросоюзом ключового рішення, необхідного для виділення Україні грошей за механізмом, погодженим Великою сімкою. Про це сказав міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга.

Про це пише Reuters.

Кредит на загальну суму $50 млрд, узгоджений лідерами G7 у червні, має обслуговуватися коштом заморожених на Заході активів російського центрального банку на суму близько $300 мільярдів. Європейський Союз готовий надати більшу частину суми – до 35 мільярдів євро. Але решта коштів має надійти від США та інших членів G7.

Останні новини:  Ізраїль завдав чергового авіаудару по Бейруту

При цьому Вашингтон наполягає на перегляді термінів продовження санкцій ЄС проти Росії. Зараз їх продовжують кожні шість місяців, а США просять збільшити термін до трьох років. Це необхідно для гарантій стабільного обслуговування кредитів (які мають бути взяті країнами G7 заради допомоги Україні) за рахунок заморожених у Європі активів.

Проте Угорщина вважає, що спішити з цим поки що не варто.

Останні новини:  Вибори у США: Трамп переконаний, що повинен отримати «100% голосів євреїв»

“Ми вважаємо, що питання продовження російських санкцій, має вирішуватися після виборів у США. Ми повинні побачити, в якому напрямку рухатиметься майбутня адміністрація США в цьому питанні”, – заявив Варга.

Це питання обговорюватимуть на зустрічі міністрів фінансів G7 у Вашингтоні наприкінці жовтня, однак рішення Угорщини означає, що остаточний розподіл внесків між країнами G7 буде визначено лише після виборів 5 листопада.

Останні новини:  Трамп проти виділення Україні $300 млрд на тлі урагану Гелен в США

Раніше ЄС почав готуватися до надання Україні до 40 млрд євро без участі США через побоювання, що Угорщина може завадити блоку дати гарантії, які потрібні США для участі у схемі із замороженими російськими активами. Водночас Урсула фон дер Ляєн сподівається, що інші учасники G7 також зроблять свій внесок, як обіцяли.


inshe.tv