Схожий на гекона: вчені створили робота, який може в разі необхідності "відкидати" кінцівки (відео)

Сьогодні,   12:31    361

Під час розроблення науковці надихались плазуном, який може «загубити» свій хвіст, пишуть журналісти.

Дослідники з Єльського університету (США) розробили робота, який за необхідності може відділити свої кінцівки. Це потрібно для запобігання застряганню під час переміщення по небезпечній місцевості, пише CNN.

Такого робота розробили науковці з Єльського університету. Головна його перевага — суглоби. Речовина, що скріплює їх, за кімнатної температури має гумоподібну консистенцію. Під час нагрівання вона стає рідкішою, що дає змогу кінцівкам відламуватися.

За інформацією журналістів, таких роботів можна з’єднати відразу декілька. Наприклад, у Єльській лабораторії об’єднали відразу три машини. Це дало змогу подолати прірву, яка була достатньо широкою для одного.

Останні новини:  Як прикордонники прицільно знищують укриття та позиції окупантів на Луганщині (ВІДЕО)

За інформацією видання, на розроблення такого робота науковців надихнув гекон, який в разі небезпеки може відкинути свій хвіст. Так машина буде більш адаптивною до навколишнього середовища.




«Ми можемо редагувати функціональність робота», — додав аспірант кафедри машинобудування та матеріалознавства університету Біліг Янг.

Наразі більшість сучасних роботів виготовлені з твердих матеріалів, зокрема металу та пластику. Однак зростає інтерес до «м’яких» роботів, створених із гнучких матеріалів. Це дає змогу їм переміщатися в обмеженому просторі, за складних умов та виконувати деякі завдання краще.

Останні новини:  Завдяки злагодженості дій екіпажу українська БМП-2 змогла «викурити» росіян з густої лісосмуги

Такі роботи поки ще не набули широкого поширення, однак робототехніки працюють над їхнім створенням, надихаючись природою. Таких роботів можна буде використовувати для різноманітних завдань — від «доставлення ліків у звивистий людський кишківник до м’якої машини, що нагадує медузу, для підводних досліджень».