NASA стурбована проблемами російського сегмента МКС

Сьогодні,   12:30    128

NASA і Роскосмос зіткнулися з критичними проблемами безпеки на російському сегменті Міжнародної космічної станції (МКС) у зв’язку з виявленням численних тріщин і структурних проблем у ключовому стикувальному модулі «Зірка», повідомляє сайт Alpha Centauri.

Точна причина тріщин і витоків досі невідома. Роскосмос і NASA підозрюють, що вони можуть бути пов’язані з погіршенням якості зварних швів або іншими слабкими місцями конструкції, а також викликані тривалим впливом космічного середовища на модуль, повідомляє Alpha Centauri у вівторок.

Останні новини:  У Сатурна вперше знайшли троянський астероїд

За даними Офісу генерального інспектора NASA, рівень витоку атмосфери через модуль сягнув свого найвищого рівня у квітні 2024 року (понад 0.9 кг/добу), що зробило цю проблему першочерговим пріоритетом для космічного агентства. Невеликі тріщини є лише частиною ширшого набору з понад 50 «проблемних місць» у модулі, які Роскосмос активно інспектує.

NASA класифікувало цю проблему як «найвищий ризик», що спонукало обидва агентства вжити надзвичайних заходів для забезпечення безпеки екіпажу та операційної цілісності МКС. Тріщини, розташовані в невеликому російському модулі, який використовується в основному для стикування вантажних космічних кораблів, були тимчасово залатані Роскосмосом за допомогою герметиків та інших підсобних матеріалів. Незважаючи на ці зусилля, NASA проявляє обережність і домовилося про те, щоб секція залишалася ізольованою, за винятком критично важливих операцій. Коли модуль відкритий, астронавтам NASA наказано залишатися на американській стороні МКС, щоб мати негайний доступ до евакуаційного космічного корабля в разі надзвичайної ситуації.

Заступник адміністратора NASA Джеймс Фрі заявив, що «максимально можлива ізоляція сегмента є компромісним рішенням, доки не буде знайдено більш постійне рішення».

Останні новини:  Вчені відкопали унікального нефритового дракона, віком 5000 років

Як запобіжний захід NASA доручило SpaceX підготувати план екстреної евакуації американських астронавтів, які можуть опинитися в російському сегменті під час швидкої розгерметизації. У липні агентство уклало зі SpaceX контракт вартістю 266 000 доларів на розробку плану на випадок непередбачених обставин.