Головна > Без рубрики

Розкрито таємницю гігантської зеленої спіралі в Балтійському морі

Вчора,   23:30    61

У 2018 році супутники зафіксували дивну спіраль в Балтійському морі. Згодом стало зрозуміло, що цей вихор, помічений із космосу, є спіраллю цвітіння ціанобактерій. Обертова маса мікробів утворила величезну “мертву зону” в Балтійському морі, позбавивши цей регіон кисню.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Live Science.

В 2018 році в Балтійському морі утворилася величезна спіраль внаслідок масового цвітіння водоростей. Хоча з космосу вона виглядає захопливо, вчені застерігають про її небезпеку, оскільки ця спіраль фактично створює велику токсичну “мертву зону”.

За даними Земної обсерваторії NASA, діаметр спіралі становить приблизно 25 кілометрів. Вона виникла у Фінській затоці, розташованій між Фінляндією, Естонією та Росією. Науковці вказують, що спіраль переважно складається з ціанобактерій, які фотосинтезують, та невеликої кількості діатомових водоростей.

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Ці мікроскопічні організми опинилися в пастці, створеній двома зустрічними потоками. Течії в океані часто формують подібні структури з водоростей, але таку ідеально сформовану спіраль можна побачити дуже рідко.

Дослідники відзначають, що щоліта в цьому регіоні природно відбувається цвітіння водоростей, коли вертикальне перемішування океанічних вод піднімає на поверхню поживні речовини. Проте за останні десятиліття це явище стало значно масштабнішим і частішим через антропогенне забруднення вод.

Дослідження показують, що з 2003 по 2020 рік середній розмір цвітіння водоростей у світі збільшився на 13%. За даними Океанографічного інституту Вудс-Хол, хоча цвітіння водоростей може виглядати ефектно з космосу, воно є вкрай небезпечним. Це явище зменшує кількість кисню в нижніх шарах води, створюючи “зони смерті”.

Під час утворення спіралі в 2018 році у Фінській затоці, “мертва зона” досягла вражаючих 70 000 квадратних кілометрів. На жаль, такі зони не лише збільшуються в розмірі, але й стають дедалі більш небезпечними для морської екосистеми.
Источник: https://www.planetanovosti.com/rozkryto-taemnytsyu-hihantskoi-zelenoi-spirali-v-baltiyskomu-mori