Еволюція морських півників: на що тепер здатні ці рибки?

Вчора,   22:30    105

Вчені виявили, що морські півники, або триглові риби, використовують свої плавники не лише для пересування, а й для того, щоб  «промацати» дно, пише TheGuardain.

Триглова риба, вона ж морський півень чи морська малинівка, — це риба, що має на нижніх плавниках шість променів-відростків, схожих на ніжки. Ними вона переміщується морським дном та перевертає мушлі під час полювання.

Але нещодавно дослідники із США виявили, що це не єдина функція цих «ніжок». Вони припускають, що видозмінені плавники допомагають рибам виявляти їжу іншими способами. Вчені опубліковали два дослідження двох видів триглових, які пояснювали це явище.

Підписуйтеся на наші соцмережі

Спочатку команда науковців помістила морських півників окремо у акваріуми з водою та піском. Під піском сховали або мідії, або капсули з екстрактом мідій, або капсули з морською водою.

Останні новини:  Пролежало на дні понад сто років: історики виявили затонуле 18-метрове судно-драгу у Дніпрі

Дослідження показало, що Prionotus carolinus (північний морський півень) регулярно знаходив мідії або капсули з їхнім екстрактом, але не капсули з морською водою.




Подальше дослідження показало, що нерви у кінцівках цих риб спрацьовували, коли на «ніжки» впливали хімічні речовини харчів, як-от амінокислоти. Тому морські малинівки могли знаходити закопані капсули, що містять такі речовини.

Також виявили, що  здатність риби знаходити мідії зменшується з глибиною, на якій вони заховані.

Останні новини:  Над Києвом зійшло біле пустельне Сонце: що відомо про цю аномалію

Крім того, дослідники виявили, що ніжки північних триглових вкриті невеликими горбиками. Їх можна порівняти зі смаковими рецепторами на язику людини. Ці горбики виконують роль смакових рецепторів, які можуть підвищити фізичну та хімічну чутливість.

Схоже, що рибки переналаштували деякі механізми смаку, але зовсім іншим способом і з зовсім іншої причини.

Доктор Корі Аллард, співавтор дослідження з Гарвардського університету

Інший вид морської малинівки, відомий як Prionotus evolans (смугастий морський півень), не копав і не знаходив закопану здобич, нерви на його кінцівках не реагували на той самий набір харчових речовин. Згодом виявилось, що цей вид риби не має чутливих горбиків на ніжках.

Останні новини:  84 квадратних метра розкоші: в Туреччині виявили древню мозаїку завдяки фермеру

Вивчаючи інші види морських півників, команда припустила, що спочатку ніжки цих риб використовувалися для руху, а властивості відчувати смак та підвищену чутливість  стали результатом еволюції.

Аллард вважає, що триглові можуть дати вченим можливість детально вивчити, як під час еволюції виникають нові частини тіла та формуються нові риси, як еволюціонує мозок, коли адаптується до таких змін.

Ці смішні маленькі дивні рибки можуть розповісти нам багато речей, про які ми, ймовірно, не змогли б дізнатися від більш традиційного дослідницького організму, як миша.