Перевірте свої права: водіїв штрафують на 3400 гривень за неправильну категорію

Вчора,   23:34    362

 

З початку цього року українські водії стикаються з новими штрафами за помилки, пов’язані з категоріями водійських прав. Однією з найчастіших причин порушень стала невідповідність категорій прав і керованого транспортного засобу. Водіїв, які потрапили в таку ситуацію, штрафують на 3400 гривень, навіть якщо вони досвідчені у водінні.

Однією з найбільш обговорюваних проблем стала ситуація з водіями вантажного транспорту. Юристи попереджають, що навіть якщо у водія є відкрита категорія «C», цього може виявитися недостатньо для керування вантажівкою з повною дозволеною масою понад 7,4 тонни. Подібне порушення часто трапляється серед тих, хто працює на орендованих транспортних засобах або при купівлі нового автомобіля, не вивчивши його техпаспорт.

Останні новини:  Марк Цукерберг розкрив автомобіль, на якому їздить щодня

Не менше проблем виникає і у власників мотоциклів та мопедів. Багато водіїв, особливо ті, хто пересідає з мотоцикла на мопед, помилково вважають, що їхньої категорії прав достатньо для керування будь-яким двоколісним транспортом. Однак, для мопедів потрібна окрема категорія «А1». Незнання цього правила може призвести до штрафу, навіть якщо водій раніше ніколи не стикався з проблемами на дорозі.

Важливим кроком для всіх водіїв стало ретельне вивчення технічного паспорта транспортного засобу перед поїздкою. Саме з техпаспорта можна зрозуміти, до якої категорії належить автомобіль, мотоцикл або мопед, і чи потрібна для його водіння спеціальна категорія прав.

Останні новини:  Українським водіям загрожує нова заборона: на яких автомобілях не можна буде їздити

Особливо такі порушення стали частими на тлі постійних змін у правилах дорожнього руху, які відбуваються в Україні останніми роками. Наприклад, із січня 2021 року було запроваджено низку жорстких заходів щодо категорій водійських посвідчень і дозволеної маси транспортних засобів. На жаль, багато водіїв, які звикли до старих правил, не оновлюють свої знання, що і призводить до неприємних ситуацій на дорозі.

Останні новини:  Audi RS7 Sportback став ще крутішим

Експерти рекомендують водіям не тільки перевіряти свої права перед кожною зміною в керованому транспорті, а й стежити за змінами в законодавстві, які стосуються оновлення правил водіння. Під час купівлі або оренди транспортного засобу варто приділити увагу не тільки його стану та характеристикам, а й тому, які права необхідні для його легального керування.





mashyna.com.ua