Блогер Electric Felix: просувати електромобілі краще за все “дупами в сидіннях”

Сьогодні,   13:33    110

Може здатися, що електромобільна інфраструктура України розвивається у якихось лабораторних умовах. То різкий зріст, коли Україна була в топ-3 країн з найбільшою динамікою зростання кількості електромобілів. То затишшя, коли доводилося долати дефіцит електроенергії через російську військову агресію і атаку на енергетичні обʼєкти.

 

Проте наш ринок електромобілів і зарядної інфраструктури все ж таки не далеко пішов від європейського. А про нюанси європейських електромобільних реалій AUTOGEEK поспілкувався з популярним європейським блогером Electric Felix, яким є ентузіаст з Нідерландів Фелікс Хамер (Felix Hamer).

– Феліксе, як давно ти працюєш над темою електромобілів? Що спонукало тебе до цього і з чого все почалося?

– У 2017 році я спробував електричний мотоцикл (Energica EVA), і тоді я вперше міг зарядити його у Fastned. Це був приголомшливий досвід, який змінив моє життя.

Це я з орендованим мотоциклом у Швейцарії, одна з моїх перших поїздок на “електричці”.

Завдяки поїздкам Європою я дізнався, що відмінності в зарядній інфраструктурі можуть бути величезними. У ті часи я не зміг би здійснити цю подорож, якби LIDL (мережа супермаркетів – прим. AUTOGEEK) не пропонував безкоштовну зарядку постійним струмом у північній Франції. Але їхні зарядні пристрої працювали лише в робочі години, а в неділю поїздка була неможливою (!).

Я став одержимий інфраструктурною частиною цього переходу (на електротранспорт – прим. AUTOGEEK). Я вважаю, що слово революція краще підходить для тих змін, свідками яких ми будемо.

Я намагаюся заряджатися якнайшвидше, паралельно – дізнаватися про відмінності в Європі та світі та поширювати знання за допомогою свого блогу, YouTube, соціальних мереж тощо.

– Як ти оцінюєш темпи переходу автомобілебудування від двигунів внутрішнього згоряння до електричних? Як швидко і рівномірно це відбувається в європейських країнах?




– Протягом деякого часу у мене було відчуття, що все йде досить швидко, але цього року стало більш очевидним, що нормативна частина сповільнює нас. Лише у 2025 році з’являться нові цифри, і лише тоді європейські компанії пропонуватимуть більше (менших) електромобілів для більшої частини масового ринку.

Останні новини:  Новий Audi Q6 Sportback e-tron: презентація та деталі

На щастя, ми можемо побачити кілька ринків, зокрема Данію, Швецію, Нідерланди, Бельгію, де ви можете бачити 30, 40 або навіть уже 50% продажів BEV (Battery Electric Vehicle) місяць за місяцем. У такій країні, як Данія, парк BEV вже перевищує 10% (!).

Я відчуваю, що велика увага приділяється ціноутворенню BEV, але я особисто зосереджую увагу на ціні кВт-год, тому що TCO (Total Cost of Ownership – вартість володіння) має набагато більше значення в довгостроковій перспективі. Оскільки я орендую більшість транспортних засобів, якими керую, зарядка є дуже важливим фактором у вартості користування.

– Що ти думаєш щодо тези про лобі нафтових компаній, які виступають проти електрифікації? Чи може це бути правдою? Чи є у них шанс загальмувати процес?

– Очевидно, що компанії, які зосереджені на тому, щоб заробляти багато грошей на нафті, здебільшого розглядатимуть електроенергію як “ворога”. А також через те, що заряджатися можна вдома, і ландшафт зарядки матиме дуже мало спільного з сучасним ландшафтом продажу нафти.

Очевидно, що дезінформація поширюється і допомагає людям не усвідомлювати, що вони можуть отримати, перейшовши на електрику. Нам потрібні “дупи в сидіннях” (butts in seats), як я люблю це називати. Це коли ви спробували самі електрику, і зрозуміли, що повертатися назад взагалі немає сенсу.

– Наскільки добре розвинена інфраструктура для електромобілів у Європі? Де краще, де гірше?

– Сьогодні Нідерланди, Німеччина та Франція разом мають близько 50% громадських зарядних пристроїв всієї Європи. Це лише для того, щоб продемонструвати, наскільки нерівномірно розподілена інфраструктура між країнами.

Кожен кордон, який ви перетинаєте з електромобілем, навіть сьогодні, змінить усе, що ви думаєте про зарядку. Якась траса у Франції тепер може бути найкраще обладнаною у Європі, можливо, навіть у світі. Крім того, ціноутворення у Франції надзвичайно конкурентоспроможне, особливо щодо Німеччини, де, незважаючи на те, що у них є найбільш швидкісні зарядні пристрої в Європі, саме іноземцю надзвичайно важко платити справедливу ціну за кВт-год.

Що особливо дивно в Німеччині, так це те, що їм не вистачає зарядних пристроїв змінного струму ані в центрі, ані в провінції. А зарядні пристрої змінного струму, які є, здебільшого “карають” користувачів за те, що вони залишаються на повну зарядку. Застосовуючи так звані “блокувальні тарифи” навіть при активній зарядці!

Останні новини:  Ferrari представила гіперкар за 4 млн доларів

Я вважаю, що це величезний тягар для швидшого впровадження, тому що дизельне пальне в Німеччині доступне всюди за дуже конкурентними цінами.

– Чому європейський клієнт купує електромобіль замість автомобіля, що працює на звичайному паливі? Це більше екологічна турбота чи все-таки бажання заощадити?

– Можливо, і те, і інше, але в Нідерландах я впевнений, що більшість людей, які їздять на BEV, роблять це, тому що він майже не оподатковується.

Кожна європейська країна дуже відрізняється, у Нідерландах ми маємо високий податок на просто “володіння” транспортним засобом. Протягом наступних кількох років почнеться оподаткування BEV, яке швидко підніметься до рівня ДВЗ-автомобілів. Буде цікаво подивитися, чи сповільнить це нас, чи BEV стали настільки “нормальними”, що вони все одно продовжуватимуть рости, наприклад, тому що люди хочуть стати “зеленими” 😉

– Чи можна говорити про якусь економію, якщо говорити про використання в Європі електромобіля замість двигуна внутрішнього згоряння? Який найкращий спосіб досягти найнижчих витрат на експлуатацію електромобіля?

– Технічне обслуговування, ціна за кілометр, зарядка вдома (за допомогою сонячних батарей, якщо пощастить тощо) – сьогодні в Європі є багато фінансових стимулів для керування BEV.

Зрозуміло, якщо ви можете заряджатися на роботі чи вдома, це дозволить вам отримати найдешевші витрати на експлуатацію BEV.

З масовим впровадженням електромобілів все зміниться, а доступна державна зарядка має стати обов’язковою, щоб кожен міг скористатися перевагами переходу на електрику.

– Судячи з тенденції, гібриди зараз стають більш популярними, ніж електромобілі. Що може бути причиною цього?

– Гібриди — це хитрість автосалонів, коли люди можуть продати вам зарядний пристрій, і вам насправді не потрібно “міняти” свої звички. Але більшість людей виявить, що акумулятор замалий (якщо він навіть є у вашого гібрида).

Сподіваюсь, зарядні пристрої, які люди встановлять і використовуватимуть для своїх гібридів, допоможуть їм отримати повний BEV для свого наступного або другого автомобіля тощо.

– А як ти ставишся до водневого транспорту? Чи є у нього майбутнє?

– Важко зрозуміти, як це може бути конкурентоспроможним за ціною з BEV. Я також стежу за електричними вантажівками по всій Європі, ми бачимо все більше і більше, і завдяки таким компаніям, як Milence, і місцевим ініціативам незабаром ми матимемо вантажівки, які їздитимуть Європою з великими акумуляторами, які швидко заряджаються.

Останні новини:  Доступний кросовер від Renault отримав несподіваний двигун

Це вже відбувається, тепер це час для збільшення масштабу. Водень може зіграти певну роль, коли у нас буде набагато більше сонячної та вітрової енергії, але зараз важко прогнозувати, що він “переможе”.

– Назви три найкращі моделі електромобілів на сучасному ринку, на твою субʼєктивну думку.

– Tesla Model Y – розмір, доступність, ціна, ефективність, ідеальний додаток, ідеальний досвід роботи з однією педаллю, найдешевша та найлегша вбудована швидка зарядка в Європі.

IONIQ 5 N – найкращий автомобіль, який я коли-небудь тестував, точність педалей – ідеальна зарядка, гідна ефективність для потужного монстра, яким він може бути – користувачі, які працюють на двигунах внутрішнього згоряння, навіть не уявляють, що зміниться в найближчі роки.

Ну і на третє місце я б поставив такі автомобілі, як ë-C3 (Citroën), Inster (Hyundai), Renault 5, BOX (Dongfeng). Я не можу вибрати один, тому що мені все ще потрібно спробувати все це, але це надзвичайно важливо, також для спільних/орендованих автопарків ці не надто великі автомобілі за привабливою ціною, які будуть доступні для всіх у світі!

– Твій прогноз: як скоро в транспортній структурі Європи частка електромобілів перевищить двигуни внутрішнього згоряння? Що має сприяти цьому?

– Про це казати ще рано, якщо подивитися на розміри автопарків. Норвегія щойно подолала рубіж у 50%, але навіть такі успішні країни, як Данія, лише 10% (Нідерланди йдуть до 6%).
Для трансформації автопарків знадобляться десятиліття, на мій погляд, і у нас цього часу немає. На щастя, батареї стануть кращими і дешевшими. І ринки секонд-хенду розвиватимуться з кожним днем.

Тоді, якщо ми зможемо “пофіксити” зарядку на публічних станціях, зробивши її легкою, доступною для всіх, без перешкод у використанні додатків і так далі, ми досягнемо потрібного результату швидше. І не забудьте про вантажні велосипеди (cargobikes). Для більшості щоденних поїздок не потрібні автомобілі!



autogeek.com.ua