Наразі немає серйозного ризику ядерної ескалації з боку Росії - представник НАТО

Сьогодні,   16:02    122


Наразі немає серйозного ризику ядерної ескалації з боку Росії - представник НАТО

Попри ядерні погрози з боку Москви на тлі агресивної війни, яку Росія веде проти України, НАТО вважає безвідповідальним вступати у гру риторик та водночас продовжує вживати заходів ядерного стримування.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив старший представник НАТО в Україні Патрік Тернер.

«Росія вже досить довго «брязкає» ядерною зброєю, і, звичайно, існує загроза, що це дестабілізує і підриває заходи ядерного стримування. Але, по-перше, треба чітко відзначити, що, за останніми оцінками НАТО, наразі не існує серйозного ризику будь-якої ядерної ескалації з боку Росії», – відзначив дипломат.

Крім того, за його словами, Альянс спостерігає «за тим, що відбувається в реальності та, зокрема, за ядерною доктриною РФ», і з точки зору цієї реальності НАТО не бачить ознак підготовки до «іншої ядерної політики Росії».

Старший представник нагадав, що НАТО існує для оборони та стримування і має «всі можливості, необхідні для захисту союзників, і нас така поведінка не зупинить».

Останні новини:  Репетиція нападу чи гра м’язами: як Китай примушує Тайвань до «возз’єднання»

«У такій сфері зайва риторика є марною, тому ми не збираємося в неї втягуватися. Ми й надалі будемо спокійними та виваженими, приймаючи рішення, необхідні для підтримки України», – заявив Тернер.

Він розповів, що організація планових навчань із ядерного стримування входила до кола його обов’язків під час роботи у штаб-квартирі НАТО.

«Ми продовжуємо наш відповідальний регулярний цикл навчань, щоб Альянс мав надійний та дієздатний засіб ядерного стримування. 14 жовтня НАТО розпочало регулярні ядерні навчання «Стійкий полудень», в якому беруть участь більш ніж 60 літаків, які здійснюють тренувальні польоти над Західною Європою. Це навчання триватиме два тижні і не передбачатиме залучення бойової зброї. Як заявив генеральний секретар Марк Рютте, «Стійкий полудень» – це важливе випробування ядерного стримування Альянсу, що надсилає будь-якому противнику чіткий сигнал, що НАТО захищатиме та оборонятиме всіх членів Альянсу», – наголосив Тернер.

Останні новини:  Лідери США, Британії, Франції й Німеччини обговорять питання України - Білий дім

«Члени НАТО стабільно надсилають Москві сигнал, що ядерну війну неможливо виграти і ніколи не можна розв’язувати», – підкреслив старший представник НАТО.




Раніше новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте закликав союзників не боятись ядерного брязкання зброєю російського лідера Володимира Путіна, бо Альянс сильний і може відповісти на будь-які загрози.

Останні новини:  Австралія оголосила про надання Україні 49 Abrams

У ЄС заявили, що нові погрози Путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн не змінять позицію євроспільноти стосовно продовження підтримки України.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі вважає, що Путін «пускає пил в очі», коли погрожує застосувати ядерну зброю.

Радник делегації США при ОБСЄ з питань контролю над озброєннями Деніел Вартко під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у Відні минулого тижня нагадав Росії, що застосування ядерної зброї не може вважатися «тактичним» ні за характером, ні за наслідками, і будь-яка ядерна зброя не має бути застосована.


ukrinform.ua