Геологи в КНР визначили найтовстіший льодовик на водонапірній вежі Азії

Сьогодні,   14:30    255

Льодовик Пурог-Кангрі товщиною до 400 м днями визначили як найтовстіший на Цинхай-Сіцзанському нагір’ї, повідомили в Академії наук Китаю (АНК).

Відповідну заяву поширила Інформаційна агенція Сіньхуа.

Пурог-Кангрі розташований на території повіту Шуанху міста Нагчу Сіцзанського автономного району на південному заході Китаю. Згідно з результатами вимірювання, його максимальна товщина становить приблизно 400 м.

Таким чином, льодовик Пурог-Кангрі, замінивши льодовиковий покрив Гулія в сицзанському окрузі Нгарі, посідає перше місце за товщиною на Цинхай-Сіцзанському нагір’ї, яке часто називається «водонапірною вежею Азії».

Останні новини:  Вчені NASA оголосили про початок періоду максимальної активності Сонця

Дослідники використовували для вимірювань радарне обладнання та визначали товщину льоду, зчитуючи відображення електромагнітних хвиль.

Усередині льодовика міститься важлива інформація про зміни клімату. Раніше дослідники з льодовика Гулія успішно пробурили крижаний керн завдовжки 308,6 м, який формувався протягом більш ніж 700 тис років.

На думку вчених, крижані керни з льодовика Пурог-Кангрі, можливо, містять давніший лід.

Останні новини:  На Мадагаскарі виявили сім раніше невідомих рідкісних видів жаб

«Вимірювання товщини льодовиків та аналіз крижаних кернів допомагають нам краще зрозуміти зміни, що відбулися в навколишньому середовищі, а також вплив глобального потепління на льодовики, завдяки чому розкрити вплив змін льодовиків на озера, річки та середовище проживання людей», – зазначив член Академії наук Китаю Яо Таньдун. .

Цей вимір є частиною другої китайської науково-дослідної експедиції на Цинхай-Сіцзанське нагір’я, ініційованій у серпні 2017 року під керівництвом Яо Таньдуна.

Останні новини:  Китай запустив перший багаторазовий супутник для космічних експериментів

У наш час спостерігається відступ льодовиків у всьому світі. Як тільки вони розтануть, розташовані в них історичні записи, зникнуть, поділився іноземний академік АНК, член Американської академії наук Лонні Томпсон, який брав участь у процесі вимірювань.

У зв’язку з цим вилучення та збереження крижаних кернів має актуальне значення для набуття історичної інформації, додав він.