За межею реальності: експерти розтлумачили найпоширеніші сни

Сьогодні,   16:00    95

Падіння, зради, переслідування… За тлумаченням цих та інших сюжетів сновидінь люди зазвичай звертаються до сонників та психоаналітиків.
Сни пропонують нашому мозку багатий спектр емоційних переживань, що заволодівають нами під час банального відпочинку в ліжку. За межею буденної реальності ми щоночі живемо другим життям. Аби більше дізнатися про значення його найпоширеніших сюжетів, видання Daily Mail скористалося допомогою експертів. Вони, зокрема, повідомили, що нещодавнє дослідження виявило понад 50 найпоширеніших сценаріїв снів.

Падіння

На верхній сходинці рейтингу опинилися сни про падіння, що часто-густо змушують прокидатися. Докторка Дебора Лі, фахівчиня з питань здоров’я та експертка зі сну, пояснила: сни на цю тему пов’язані з безпорадністю та страхом невдачі.

Падіння з неба може означати, що людині належить прийняти важливе рішення. «Якщо ви прокинулися до того, як торкнулися землі, це може бути добрим знаком; він символізує, що ви вжили заходів в останній момент та уникли катастрофи», – додала пані Лі.

А тим часом батько психоаналізу Зігмунд Фрейд пов’язував сни про падіння зі страхом втратити сексуальну прихильність, що потенційно відображає занепокоєння з приводу відносин.

літати уві сні

Політ

Ширяння уві сні може подарувати почуття щастя, коли людина спить. Але коли вона прокидається, її може навідати смуток та розчарування.
Фахівці зі сну зазвичай вважають, що сни про польоти можуть «відбивати внутрішню потребу у свободі», каже Дебора Лі. На її думку, людина відчуває себе ув’язненою у своєму повсякденному існуванні та прагне зробити інший вибір у своєму житті.




Сни про польоти часто перетинаються зі снами про падіння або про страх падіння. Зазвичай вони відображають сімейні проблеми, труднощі у відносинах та необхідність приймання важливих рішень.

Останні новини:  Як приготувати смачний “літній” суп з запеченим буряком

Однак, якщо уві сні ви літаєте разом із партнером, це може означати, що «ви готові взяти цю людину із собою в подорож», додала експертка.

Випадання зубів

Один із найнеприємніших і найпоширеніших сценаріїв сновидінь пов’язаний з випаданням зубів, зазначила Джейн Тереза ​​Андерсон, тлумачка снів і терапевтка з Тасманії (Австралія). За її словами, поширеною варіацією на цю тему є «відкривання рота, щоб щось сказати, а потім випльовування зубів».

Сновидець, що начебто втрачає зуби, в реальному житті може переживати почуття втрати, турбуватися про свій імідж, відчувати занепокоєння, невпевненість та емоційний біль.

Оголеність у людному місці

Цей класичний та комічний сон – про раптове розуміння того, що на нас нічого немає, а навколо зібрався натовп. Як припускає пані Лі, «сни про те, що ви голі, пов’язані з відчуттям усвідомлення власного тіла».

Останні новини:  Велика, “лінива” піца на заливному тісті

З другого боку, люди, що бачать себе голими уві сні, можливо, присвятили чимало часу клопотам про зміни, які мають відбутися в майбутньому. Можливо, сновидець насправді зберігає якийсь секрет і через це переживає стрес. А «оголеність може бути пов’язана з необхідністю винести правду на поверхню», каже докторка Лі.

жахливий сон

Переслідування

За словами Торе Нільсена, професора психіатрії Монреальського університету (Канада), переслідування є поширеним сценарієм сну. І такий сон може підготувати нас до певних ситуацій, які можуть статися в реальному житті.

«Моделюючи загрозливу ситуацію, сон про переслідування дає людині можливість попрактикуватися у сприйнятті хижаків та ухилянні від них уві сні», – зазначив професор Нільсен.

Інші експерти припускають, що переслідування уві сні пов’язане з тривогою у житті або уникненням визнання причини цієї тривоги.

Подорож на іншу планету

Такий сон може стати яскравим, зворушливим та емоційним досвідом. Але, як і у випадку з польотами, цей сюжет нерідко відображає розчарування в житті. Також він може означати фізичне бажання (наприклад, переїзду в нове місце) або емоційне бажання, пов’язане з особистими цілями та саморозвитком.

Останні новини:  Як приготувати смачний десерт із двох продуктів без борошна

Сни про космос також можуть бути ознакою допитливого розуму.

Удушшя

Ще один неприємний сон – про ядуху, що часто призводить до реальних ознак дискомфорту, таких як крики та метання.

За словами докторки Лі, сон про удушшя може означати певні труднощі в житті, грошові проблеми, що насуваються, або фінансові втрати. Можливо, людина, якій наснилася ядуха, перевантажена відповідальністю або ж відчуває втрату своєї індивідуальності. Ще варіант: вона потребує свободи, щоб зробити правильний вибір.

Якщо у сні вас душить хтось із ваших знайомих, імовірно, ця людина пригнічує вас у реальному житті та змушує почуватися безпорадним, додала експертка.

Відчуття ядухи уві сні також може бути пов’язане з реальними проблемами зі здоров’ям, приміром, апное.

жінка спить

Зрада

Сни про зраду можуть відображати сексуальну незадоволеність або нудьгу у стосунках. З другого боку, це не обов’язково ознака того, що ваші відносини в небезпеці.

Сни про зраду також сигналізують про те, що ви упускаєте щось у своєму житті в широкому розумінні, наприклад, пов’язане з вашою професійною діяльністю.