Як використовувати прострочений дезінфектор для рук

03.09.2024   11:40    360

Епідемія Covid-19 залишилася в минулому, чого не можна сказати про супутні їй аксесуари — маски, рукавички і санітайзери. І якщо маски багато місця не займають, а рукавички завжди можна використовувати для роботи на кухні, в саду або при прибиранні, то що робити з санітайзерами не цілком зрозуміло. Ситуація ускладнюється тим, що у багатьох із них давно минув термін зберігання.

Чому дезінфікуючі засоби для рук мають термін придатності

Термін придатності санітайзера визначається виробниками з оцінки того, скільки часу потрібно, щоб рівень стерилізуючих інгредієнтів, таких як етиловий та ізопропіловий спирт, у їх продукті опустився нижче за ефективний рівень. Він дозволяє дізнатися, чи продукт може ефективно вбивати хвороботворні бактерії.

Багато виробників санітайзерів дотримуються рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, згідно з якими два роки з дати виробництва є розумним терміном придатності дезінфікуючих засобів для рук.

Насправді термін придатності дезінфектор впливає багато чинників. Спирт у дезінфікуючому засобі для рук з часом випаровується при дії повітря щоразу, коли ви відкриваєте пляшку. Це знижує ефективність невикористаного дезінфікуючого засобу для рук у пляшці. Якщо ви залишите його в теплому сонячному місці, це також може прискорити випаровування спирту, що знищує мікроби.

Останні новини:  Практичні поради від відомого телеведучого про подорожі з домашніми улюбленцями без хлопіт

Чи можна використовувати дезінфікуючий засіб для рук зі строком придатності, що минув.

Хоча використання дезінфікуючого засобу для рук з терміном придатності, що минув, не є небезпечним, воно може викликати у вас помилкове почуття безпеки, тому що санітайзер зі закінченим терміном придатності не забезпечують такий же рівень захисту від мікробів, як свіжий.

Тест на запах — це один із швидких способів визначити, чи ефективний ваш дезінфікуючий засіб для рук зі строком придатності, що минув. Можна продовжувати використовувати дезінфікуючий засіб для рук зі строком придатності, що закінчився, якщо ви все ще відчуваєте сильний запах алкоголю або якщо він все ще швидко випаровується з рук після використання.

Останні новини:  Фінансовий гороскоп на жовтень 2024 року: час для розумних інвестицій та фінансових рішень

Дезінфікуючий засіб для рук, який ніколи не відкривали, швидше за все, зберігатиме свої властивості набагато довше заявленого терміну зберігання. Тому його сміливо можна використати.




А ось спроба відновити старий чи прострочений дезінфікуючий засіб для рук шляхом додавання до нього медичного спирту – не найкраща ідея. Згідно з дослідженням, опублікованим в Contact Dermatitis, один з можливих побічних ефектів додавання спирту в дезінфікуючий засіб для рук зі строком придатності, що минув — контактний дерматит. Роздратування шкіри, сухість або опіки також можуть виникнути, якщо ви випадково наллєте занадто багато спирту в пляшку з дезінфікуючим засобом для рук.

Також не найкраща ідея поєднувати наполовину використані пляшки з дезінфікуючим засобом для рук або намагатися продовжити термін служби одного з них, додаючи краплю нового продукту до продукту з терміном придатності. Це також підвищує ризик розвитку подразнення шкіри.

Але, незважаючи на те, що термін дії вашого улюбленого дезінфікуючого засобу для рук минув, воно все ще зручне для вирішення різних домашніх завдань.

Останні новини:  Перевірено прості методи, як швидко зняти старі шпалери

Точкове чищення килима

Спирт у дезінфікуючому засобі для рук зі строком придатності, що минув, робить його відмінним засобом для плям на килимах, деяких тканинах або поверхнях. Просто не забудьте спочатку провести невеликий тест, перш ніж розпорошувати дезінфікуючий засіб для рук на велику пляму.

Використовуйте як сухий шампунь

Немає часу мити і сушити волосся — розпорошіть трохи дезінфікуючого засобу для рук на волосся і шкіру голови і утріть його в коріння та волосся, як швидкий і легкий сухий шампунь.

Протріть окуляри

Використовуйте дезінфікуючий засіб для рук із вмістом ізопропілового спирту не більше 70%, щоб видалити відбитки пальців, плями і навіть лак для волосся з окулярів.

Відполіруйте своє срібло

Нанісши кілька крапель дезінфікуючого засобу на невелику чисту тканину, можна швидко та ефективно відполірувати срібло. Після блиску просто промийте водою та висушіть.