Із 10 листопада 2024 року мандрівники з країн, які не входять до Шенгенської зони (у тому числі з України), зіткнуться з новим прикордонним контролем та системою моніторингу. Їх буде обслуговувати система (EES (анг. The Entry/Exit System, тобто Система в’їзду/виїзду) — тобто автоматизований прикордонник, який реєструватиме громадян із допомогою новітніх технологій

  • Тепер у паспорті не ставитимуть печатки з датою. А ваші в’їзди та виїзди (відмови у в’їзді) реєструватимуться в електронному вигляді.
  • Система автоматично бачитиме, чи не перевищили ви дозволений час перебування в Шенгенській зоні — тобто 90 днів протягом 180 днів.
  • Спочатку треба буде підійти до автомата і просканувати паспорт, інші проїзні документи. Такі термінали самообслуговування будуть на вокзалах, в аеропортах.
Останні новини:  Румунія планує створити навчальний центр для українських морпіхів

EES реєструватиме ім’я, біометричні дані, дату й місце в’їзду та виїзду. Раз на 3 роки буде проводитися зняття сканів обличчя та відбитків пальців.

Завдяки фото та відбиткам пальців EES ускладнить використання підроблених паспортів злочинцям, терористам або російським шпигунам.

Останні новини:  У Німеччина назвали країну, яка може стати наступною жертвою РФ, якщо Україна не вистоїть

Чи стосуватиметься це біженців?

Новий тип контролю EES із самостійним скануванням паспорта в терміналі не поширюватиметься на громадян ЄС, резидентів, а також тих, хто має довгострокові візи. Відповідно, українські громадяни, що живуть в Євросоюзі постійно, швидше за все стали резидентами цих країн. Тому українська біженці закордоном, які там живуть постійно, навіть не муситимуть нічого сплачувати за в’їзд.

Останні новини:  Ізраїль попереджав про майбутню операцію з підривом пейджерів у Лівані

Також не стосуватиметься норма тих, хто має дійсний дозвіл на місцевий прикордонний рух.




expert.in.ua