Таліби планують отримати російські системи протиповітряної оборони

13.09.2024   09:21    510

У 2023 році, менш ніж через два роки після повернення Талібану і хаотичного виведення військ США, Афганістан виділив найбільшу частку свого національного бюджету на оборону, сигналізуючи про свій намір розвивати можливості ППО. У квітні того ж року Карі Фасіхуддін Фітрат, командир талібів і начальник штабу армії, заявив, що «зенітні ракети є необхідністю для всіх країн», підкресливши, що Афганістан робить усе можливе, щоб придбати такі системи. При цьому він не уточнив, яким чином таліби планували отримати цю зброю.

Останні новини:  Маск оскандалився дописом про замах на Трампа
З відходом американців і захоплення ними влади Талібан отримав доступ до великої кількості військового обладнання. (Джерело фото: Армія Талібану)
З відходом американців і захоплення ними влади Талібан отримав доступ до великої кількості військового обладнання. (Джерело фото: Армія Талібану)

Це прагнення до протиповітряної оборони стало більш явним під час нещодавнього інтерв’ю російському державному інформаційному агентству ТАСС 29 серпня, коли генерал Сайєд Абдул Басір Сабері, голова відділу матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони, контрольованого талібами, заявив, що Афганістан має намір придбати засоби ППО російського виробництва. Він висловив зацікавленість Талібану в придбанні передових систем у Росії, коли дозволять міжнародні умови, зазначивши, що Росія, на його думку, є найбільш передовою країною в технологіях ППО.

Останні новини:  Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в’їзду

Цей запит стався в період потепління відносин двох країн, підкресленим запрошенням Талібану на травневий форум у Санкт-Петербурзі. Коментарі Сабері свідчать про сподівання талібів, що ці зростаючі зв’язки можуть призвести до придбання зброї. Росія також нещодавно продемонструвала готовність надати сучасну зброю хуситам та передати систему протиповітряної оборони Панцир-С1 Хезболлі через Сирію.

Будь-яка поставка систем «Панцир» або систем малої та середньої дальності, таких як «Бук» і «Тор», талібам, швидше за все, викличе занепокоєння в Сполучених Штатах. З моменту виведення США з Афганістану в серпні 2021 року американські війська завдавали ударів з безпілотників «за горизонтом» по афганських цілях, включаючи ліквідацію лідера Аль-Каїди Аймана аль-Завахірі в Кабулі. Розгортання ППО в Афганістані може ускладнити такі операції. У березні 2024 року таліби заявили, що американські безпілотники патрулювали та «порушували» повітряний простір Афганістану.





wheel-news.com

Останні новини:  Популярний виробник TAG буде постачати броньовану техніку в неназвану європейську країну



1111529