Російські атомні підводні човни пропливли 6437 км під арктичним льодом (відео)

Вчора,   05:23    5226

Атомний підводний човен «Ясень-М» комплектується крилатими ракетами великої дальності, зокрема «Калібр» і «Онікс». Його також модернізували для встановлення ракети «Циркон».

16 вересня 2024 року два російські атомні підводні човни «Император Александр III» і «Красноярск» пройшли під льодами Арктики через, загалом, шість арктичних морів у складних льодових умовах. Про це пише Army Recognition.

«Император Александр III» і «Красноярск» здійснили підлідний перехід в Арктиці

Підводні човни класів «Ясень-М» (проєкт 885М) і «Борей-А» (проєкт 955А) відіграють ключову роль у модернізації ВМС Росії, але виконують абсолютно різні оперативні функції, відображаючи різні вимоги для ведення тактичної та стратегічної військової кампанії.

Атомний підводний човен «Ясень-М» комплектується крилатими ракетами великої дальності, зокрема «Калібр» і «Онікс». Його модернізували для встановлення ракети «Циркон». Така конфігурація дає змогу уражати різні цілі на значних відстанях, зокрема й підводні човни. Такі субмарини можуть нести від 24 до 40 ракет, а пускова система UKSK VLS розроблена для широкого спектра місій. У цих ударних підводних човнів є 10 торпедних апаратів (533 мм), що збільшує їхні можливості ближнього бою проти інших субмарин і кораблів.




Головна особливість Ясень-М — технологія прихованого пересування. Підводний човен оснащений передовими гідроакустичними комплексами, такими як МГК-600 «Іртиш-Амфора». У підводного човна розширені можливості виявлення при збереженні мінімального рівня шуму. Основна частина корпусу виготовлена з маломагнітної сталі, а засоби шумозаглушення мінімізують акустичні сигнатури.

Останні новини:  Технологія SuperSonic може повністю зарядити смартфон менш ніж за 5 хвилин (відео)

Згідно зі звітами, підводний човен може працювати зі швидкістю близько 20-28 вузлів (37-51 км/год) у «безшумному режимі», що може змагатися з деякими з найбільш тихих підводних човнів, як-от американські типу «Вірджинія». До всього іншого, реактор на Ясені-М розрахований на роботу протягом 25-30 років без дозаправлення.

Клас «Борей-А» — підводний човен з балістичними ракетами, призначений для стратегічного ядерного стримування. На відміну від тактичної спрямованості «Ясеня-М», «Борей-А» створювався для того, щоб надати Росії надійну можливість другого удару в разі ядерного конфлікту. На кожному «Борей-А» — 16 міжконтинентальних балістичних ракет (БРПЛ) «Булава», кожна з яких здатна нести 6-10 боєголовок, що забезпечує суттєву ядерну боєзарядність. Їх можна запускати з віддалених підводних позицій, що захищає підводний човен від виявлення.

Останні новини:  У ВМС показали, як воїни випалюють позиції росіян (відео)