Що означає знак "машина з крилами" та навіщо він потрібен на європейських дорогах

Сьогодні,   07:31    959

Досить незвичний дорожній знак із зображенням «машини з крилами» до нинішнього часу зрідка зустрічався на дорогах Бельгії, але у ці дні про його існування згадали в кількох інших європейських країнах.

Спеціальне бельгійське інформаційне маркування GIII попереджає водіїв про виїзд на ділянку дороги, де можливе аквапланування. Якщо простіше, то мова йде про підтоплення ділянок дороги великою водою, небезпечною для автомобілів.

Що означає “машина з крилами»?

Навіть досвідчені водії інколи губляться, оскільки зустрічаються настільки рідкісні знаки, що про їх зміст лише частково можна здогадатися за формою, конфігурацією знака та символах на ньому. І це викликає сумніви. Знак «машина з крилами» – саме з таких, хоча за містом несе інформаційне навантаження велике.

Останні новини:  Hyundai готує новий великий гібридний позашляховик

Найкраще про це проінформовані, звісно ж, бельгійці. Вони добре знають, що таке вода на дорозі, що таке аквапланування і наскільки воно небезпечне.

Які загрози чекати від аквапланування

Аквапланування – явище дійсно небезпечне: шина втрачає зчеплення з поверхнею шляху через шар води, що накопичується між колесом і дорогою. Коли протектор шини не здатний ефективно відводити воду, виникає так званий водний клин. Він призводить до втрати контролю над автомобілем.

Це підвищує ризик ДТП. Ключовою дією в такій ситуації є обмеження швидкості: тихіше їдеш – далі доїдеш.

Останні новини:  В Україні випускатимуть броньовані Isuzu D-Max

Якщо бачите такий знак, то це не про летючі автомобілі, а про водні перепони попереду на дорозі.

Чому цей знак став актуальним в інших країнах ЄС

Ще й досі на деяких ділянках доріг Центральної Європи вода тримається після сильної повені, викликаної штормом «Борис» у Польщі, Чехії, Австрії, Румунії, Німеччині та ряді інших країн.

Останні новини:  Новий Geely Monjaro 2025 оцінили в $24 тис

І хоча в більшості європейських регіонів вода вже спала, де-не-де її потоки все ще перетинають дороги та вулиці в низинах. Ось тут і виникла потреба в інформуванні водіїв про доволі небезпечне явище під назвою аквапланування.

Донині про це інформувала єдина в Європі графічна розробка знака GIII бельгійських дорожників. Про знак згадали, коли він вже був потрібен навіть не на сьогодні, а «на вчора».

u-news.com.ua