Поблизу Антарктиди знайшли сліди гігантської істоти віком понад 120 млн років

14.09.2024   08:30    1596

Відкриття слідів величезних динозаврів-тероподів на південному узбережжі Австралії свідчить про те, що ці велетенські хижаки колись бродили по землі, пише Успіх in UA.

Це відкриття кидає виклик нашим уявленням про те, де і як жили динозаври, і пропонує захопливий погляд на екосистему, яка існувала мільйони років тому.

Формація Вонтхаггі, розташована на південний схід від Мельбурна, є справжньою скарбницею скам’янілостей віком 120-128 мільйонів років. Тут були знайдені рештки дрібних травоїдних динозаврів, предків ссавців та найпівденніші свідчення існування птахів крейдяного періоду, повідомляє t4.

Останні новини:  Археологи виявили скелет віком 16 000 років, кам’яні знаряддя та кристали

Унікальність цього місця полягає в тому, що в той час Австралія була значно ближче до Південного полюса, що означає, що ці істоти жили в умовах довгих полярних ночей та прохолодного клімату.

Хоча кістки тероподів рідко зустрічаються у формації Вонтхаггі, сліди цих хижаків виявилися досить поширеними. Вчені виявили 18 слідів тероподів, більшість з яких належали великим особинам, що важили більше тонни. Найбільший слід має довжину 47 сантиметрів, що свідчить про значні розміри цих динозаврів.

Останні новини:  Команда непрофесійних астронавтів успішно повернулася на Землю
Поблизу Антарктиди знайшли сліди гігантської істоти віком понад 120 млн років

Питання про те, як динозаври виживали в умовах полярних зим, залишається відкритим. Можливо, вони впадали в сплячку, мігрували на північ або пристосовувалися до обмежених ресурсів їжі.

Сліди не дають прямої відповіді на це питання, але вони показують, що в цьому районі була достатньо велика здобич, щоб підтримувати популяцію великих хижаків.




Цікаво, що більшість слідів було виявлено під час пандемії COVID-19. Доктор Мелісса Лоурі з Університету Монаш, скориставшись можливістю досліджувати місцевість під час карантину, зробила значний внесок у це відкриття.

Останні новини:  Науковці розшифрували найдавнішу карту світу

Відкриття слідів гігантських тероподів у формації Вонтхаггі розширює наші знання про різноманітність та адаптивність динозаврів. Воно також підкреслює важливість подальших досліджень цієї унікальної екосистеми, яка може розкрити ще більше таємниць про життя на Землі мільйони років тому.






1111529