КНДР може постачати іншим країнам уран для створення ядерної зброї, – Bloomberg

18.09.2024   13:00    338


Нові деталі щодо діяльності Північної Кореї зі створення ядерної бомби викликали занепокоєння про те, що президент КНДР Кім Чен Ин може постачати ядерну зброю країнам, які незаконно проводять збройні програми, пише Bloomberg.

Зокрема Пхеньян опублікував світлини заводу, де ізотопи урану можуть бути розділені для палива ядерної зброї. Масштаби об’єкта говорять про те, що Північна Корея може збагачувати матеріал у більшому об’ємі, ніж їй потрібно для власної безпеки.

“Ми стурбовані тим, що матеріал може піти в інше місце”, – зауважив заступник міністра енергетики США Девід Терк.

Він додав, що нові потужності Північної Кореї, які “викликають глибоке занепокоєння”, були в центрі уваги на зустрічах цього тижня у Відні (Австрія) під час щорічної генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

У Bloomberg нагадали, що 13 вересня північнокорейські державні ЗМІ повідомили про рідкісний візит Кіма до свого Інституту ядерної зброї, де виготовляється високозбагачений уран для зброї. У Центральному телеграфному агентстві КНДР заявили, що інженери отримали наказ “експоненціально збільшити” ядерний запас країни.

Останні новини:  Деякі союзники України вже почали обговорювати, як може завершитися війна, – Bloomberg

“Північна Корея вже виробила достатньо збагаченого урану для значного ядерного арсеналу і навряд чи потребує більше. Найбільше занепокоєння викликає те, що надлишок може бути перенаправлений на продаж тому, хто запропонує найвищу ціну, державному чи недержавному. Це величезне занепокоєння з точки зору розповсюдження”, – підкреслив американський інженер з ядерної зброї і колишній директор з питань гарантій МАГАТЕ Роберт Келлі.

Останні новини:  У Вірменії викрили спробу державного перевороту: заколотників готували в Росії

Водночас за останніми оцінками Федерації американських вчених, запаси країни вже могли зрости до 90 бомб.

“Це дуже багато матеріалу. Це дуже багато зброї”, – наголосив Девід Терк.

Своєю чергою представник Південної Кореї на засіданні МАГАТЕ заявив, що Пхеньян і Москва активізували торгівлю після війни Росії в Україні.

“Ми закликаємо Росію і Північну Корею негайно припинити свою незаконну співпрацю. Зростаюча військова співпраця між Росією і Північною Кореєю загрожує миру і стабільності в усьому світі”, – зазначив міністр науки Південної Кореї Санг Ім Ю.

Останні новини:  У Польщі пропонують передати окупований Крим під мандат ООН, щоб провести “референдум”

КНДР і Росія – останні новини

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що візит секретаря Ради безпеки Росії Сергія Шойгу може свідчити про те, що КНДР збільшить постачання зброї до РФ. Відомо, що останній візит Шойгу є частиною “серії взаємодій на високому рівні між сусідами”, серед якої перша за 24 роки поїздка Путіна до Північної Кореї та відправлення військової делегації високого рівня до Пхеньяну в липні.




Водночас очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що постачання Росії боєприпасів із КНДР є критичним для України. За його словами, наразі Україна нічого вдіяти з цим не може.


uapress.kyiv.ua