Господині дали пораду, як очистити нержавіючу сталь без хімікатів

05.09.2024   05:40    677

Міцна та блискуча, вона є ідеальним матеріалом для кухонь та ванних кімнат, але чи знаєте ви, як чистити нержавіючу сталь? Термін «нержавіюча» спочатку використовувався для опису здатності сталі витримувати температуру і вологість, не піддаючись корозії, але, як знає кожен, хто мав кухонну техніку з нержавіючої сталі, цей термін є дещо неправильним. Хоча нержавіюча сталь міцна, вона також схильна до появи відбитків пальців, розводів і плям від води.

Як часто чистити нержавіючу сталь

Найкраще чистити нержавіючу сталь тоді, коли вона забруднена. Це здається занадто простим, але, як ви знаєте, використання кухні в різних сім’ях дуже відрізняється.

Метою є відновлення первісного вигляду ваших приладів, тому відповідний графік чищення може бути нечастим — від одного до чотирьох разів на рік. На кухні, яка часто використовується, або там, де гігієнічні вимоги є першочерговими, може знадобитися щоденне чищення певних предметів.

Перш ніж чистити прилад з нержавіючої сталі, варто ознайомитися з рекомендаціями виробника. Існує безліч марок нержавіючої сталі, деякі з них довговічніші за інші. Деякі прилади вкриті прозорим покриттям, яке можна зняти за допомогою певних засобів для чищення. Загубили інструкцію? Не хвилюйтеся, можливо, ви зможете знайти його в Інтернеті.

Якщо ви не належите до тих, хто робить все своїми руками, на ринку є багато ефективних засобів для чищення нержавіючої сталі. Засіб для чищення кухонних плит також ефективно очищає брудні витяжки з нержавіючої сталі, а також дверцята духової шафи та посудомийної машини.

Останні новини:  Велика різниця: що робити, якщо у вас з чоловіком не збігаються погляди на життя

Ще одним чудовим варіантом для очищення нержавіючої сталі є засіб для чищення гриля або навіть поліроль для срібла. Що б ви не використовували, обов’язково прочитайте етикетку і ретельно дотримуйтесь інструкцій.

Що вам знадобиться:

  • М’яка тканина
  • Миска від малого до середнього розміру
  • М’яке мило для посуду
  • Білий оцет
  • Харчова сода
  • Оливкова олія (за бажанням)

Як очистити нержавіючу сталь без хімікатів

Існує кілька способів очищення нержавіючої сталі. Вибирайте той метод, який підходить для вашого виробу з нержавіючої сталі, його стану і того, що у вас є під рукою.

Волога ганчірка

  1. У більшості випадків достатньо протерти нержавіючу сталь чистою ганчіркою або рушником з мікрофібри, змоченим у гарячій воді.
  2. Як і деревина, нержавіюча сталь має структуру. Визначте смуги на поверхні вашого приладу і протирайте в цьому напрямку, починаючи зверху і рухаючись донизу.
  3. Промийте водою і ретельно висушіть.

Очищення парою

  1. Оскільки нержавіюча сталь легко дряпається, уникайте використання насадки-щітки або будь-яких жорстких інструментів для чищення. Замість цього спробуйте скористатися паровою шафою.
  2. Для стерилізації та дезінфекції нержавіючої сталі використовуйте паровий очищувач з насадкою-наконечником
  3. Витріть насухо м’якою тканиною.
Останні новини:  Дивні звички за столом, які розкажуть про людину все

Оцет

  1. Для видалення стійких жирних плям або водного нальоту достатньо змочити м’яку ганчірку розведеним розчином оцту.
  2. Змішайте розчин з 2 частин води і 1 частини оцту.
  3. Протріть всю поверхню зверху донизу, не допускаючи, щоб оцет залишився на поверхні. Потім повністю промийте і висушіть.

Як подовжити термін служби нержавіючої сталі

Належний догляд є важливою частиною отримання максимальної віддачі від кухонних приладів та обладнання з нержавіючої сталі. Якщо не доглядати за вашими інвестиціями, це може призвести до появи непривабливих плям, знебарвлення або навіть довготривалого пошкодження.




На щастя, догляд за нержавіючою сталлю дуже простий. Розробивши регулярні процедури догляду, ви зможете продовжити термін служби кухонних приладів з нержавіючої сталі та зберегти їхній вигляд як нових.

  • Додайте блиску

Щоб зробити поверхню приладу з нержавіючої сталі блискучою і захистити її від відбитків пальців, додайте невелику краплю оливкової олії на ганчірку і протріть нею поверхню, працюючи у напрямку волокон, а потім витріть надлишки сухою ганчіркою. Поверхня не повинна бути жирною, але вона буде виглядати блискучою і довше залишатиметься чистою від відбитків пальців.

  • Використовуйте полірувальну пасту

Полірувальні пасти  — це ще один спосіб зберегти прилади з нержавіючої сталі блискучими. Вони створюють на поверхні мікроскопічний восковий шар, який тримається до декількох місяців, що полегшує очищення поверхні. Полірувальна паста призначена лише для декоративних поверхонь і не підходить для посуду.

  • Уникайте абразивних інструментів і засобів для чищення
Останні новини:  Практичні поради від відомого телеведучого про подорожі з домашніми улюбленцями без хлопіт

Уникайте абразивних засобів, таких як наждачний папір, сталева вата, металеві щітки та жорсткі абразивні чистячі засоби. М’які абразиви можуть спрацювати в певних ситуаціях, але спочатку протестуйте їх у непомітному місці. Використовуючи абразивні засоби, протирайте в тому ж напрямку, що і зерно або полірування на поверхні сталі, щоб забезпечити оптимальний зовнішній вигляд.

Як видалити плями з нержавіючої сталі за допомогою харчової соди

Зазвичай, вам потрібно приділити трохи більше уваги пригорілим або застарілим плямам на раковинах, каструлях і сковорідках з нержавіючої сталі або на стільницях.

  1. Для початку зробіть м’яку пасту з харчової соди та води, а потім нанесіть її на пляму і залиште приблизно на 20 хвилин.
  2. У мисці невеликого або середнього розміру змішайте розчин води і господарського мила.
  3. Потім м’якою ганчіркою, змоченою у розчині води та господарського мила, протріть поверхню, працюючи паралельно до волокон, щоб уникнути подряпин.
  4. Обов’язково повністю промийте ділянку теплою водою, витираючи залишки мильного розчину. Добре просушіть чистою ганчіркою, щоб уникнути розводів.