Якщо на верхівці помідорів з’явилася гнилизна – 15 г на 10 літрів води

10.08.2024   09:33    39

Вершинна гниль доволі часто з’являється на різних видах томатів. Це захворювання може значно знизити рівень врожаю, тому рекомендується вчасно вжити відповідні заходи.

Спершу вершинна гниль утворюється на місці, де вже відцвіла квітка, і згодом здатна поступово поширюватися на верхівку плоду. Зазвичай її важко виявити одразу, оскільки верхня частина томата залишається неушкодженою. Така пляма в основному має сірий або бурий колір і з часом збільшується, руйнуючи помідор.

Експерти стверджують, що вершинна гниль не належить до інфекційних хвороб, вона утворюється в результаті неправильного догляду за культурою. Основною причиною цього неприємного явища є дефіцит кальцію.

Останні новини:  Як зробити чорнослив у домашніх умовах на зиму

Для лікування томатів від вершинної гнилі можна використовувати розчин із кальцієвої селітри. Для його приготування слід у 10 літрах води розчинити 15 грамів добрива, а потім провести обприскування. Зазвичай отриманим розчином рекомендують обробляти листя кожного тижня.

Або ж можна розглянути інший спосіб: розчином кальцієвої селітри полийте рослини (обов’язково по зволоженому ґрунті). Зокрема, радять використовувати по 2 літри живильної рідини під кожен кущик помідорів.

Останні новини:  Як використовувати мед як укорінювач: докладна інструкція від досвідчених дачників
Цей "чарівний" засіб вже не перший рік допомагає прибрати вершинну гниль на помідорах

Крім того, ефективним засобом у боротьбі з вершинною гниллю помідорів є обприскування листя за допомогою хлористого кальцію (на 10 літрів води потрібно 30-40 грамів). Цю процедуру також радять повторювати кожні 7 днів.

Наступним дієвим засобом є проведення обприскування за допомогою розчину кальцієвої селітри разом із борною кислотою. Для цього на 10 літрів води радять взяти приблизно 7-10 грамів селітри та 2 грами борної кислоти. Обробку слід проводити один раз на 7 днів.

Останні новини:  Сусідка по дачі навчила, як змусити алое зацвісти вдома

Ще один ефективний спосіб боротьби з вершинною гниллю – обприскування рослин розчином на основі попелу. Для цього у 2 літрах води варто прокип’ятити 300 грамів попелу приблизно протягом 30 хвилин, при цьому суміш слід постійно помішувати. Після цього залиште засіб настоюватися орієнтовно 10-12 годин, а потім його необхідно процідити. Також у розчин потрібно буде додати трішки рідкого мила.






noviydoctor.com