Як встигати відпочивати, якщо на тобі робота, дитина та побут

31.08.2024   17:00    191

Поєднання роботи та побуту – майже завжди непросто. Втома, що іноді накопичилася протягом робочого тижня, заважає провести заплановане на вихідні прибирання або прання, і доводиться жертвувати порядком в будинку заради такого необхідного відпочинку. Але якщо ти виховуєш дитину, розслаблятись не доводиться. Як все встигнути, якщо ти сучасна працююча мама – розповідаємо далі.

Тверезо оціни свої можливості

Коли на твої плечі крім робочих обов’язків лягає ще й догляд за дитиною, дім може перестати бути тобі місцем, в якому можна розслабитися і забути про всі справи. Тобі потрібно вкладати більше енергії і не всім таке підходить.

Для когось поєднання роботи та дому – як ведення складного, але цікавого проекту, а комусь може не вистачати сил і на те, і на інше. В одних людей висока працездатність. Іншим треба більше відпочивати. Це не недолік, а просто факт, який варто обов’язково враховувати. Тому для початку варто тверезо оцінити свої можливості та зрозуміти, чи впораєшся ти з таким навантаженням. Постав собі кілька запитань:

  • Чи вистачає в тебе сил на все?
  • Ти працюєш заради грошей чи для душі?
  • Що, окрім професійного розвитку, ти отримуєш від цієї роботи: гроші, визнання, вдячність? Яка роль цих речей у твоєму житті?
  • Чи ти можеш регулювати свою зайнятість або змінити роботу на ту, що дозволить більше уваги приділяти сім’ї?
  • Хто може підстрахувати тебе на випадок хвороби дитини чи робочого авралу?
Останні новини:  Як покращити концентрацію під час роботи

Делегуй обов’язки

Традиційні погляди на ролі подружжя – не більше, ніж стереотипи, і дотримуватися їх зовсім необов’язково. Не варто брати на себе абсолютно всі обов’язки по дому та вихованню дітей, щоб відповідати уявленням про хорошу дружину та матір. Заручись підтримкою свого чоловіка чи партнера, тоді вести побут, виховувати дитину та працювати буде не так складно.

Обговоріть, хто і які справи вдома виконуватиме. Це нормально — втомлюватися, не любити якихось побутових речей, звільняти себе від них і доручати їх іншим членам сім’ї. І неважливо, що це прибирання, прання, готування або догляд за дітьми. Делегуй обов’язки всім за будь-якої можливості. Це не означає, що потрібно відразу відмовитися від усіх домашніх справ, але розподілити обов’язки між усіма членами сім’ї безперечно варто.

Звертайся до сучасних технологій

З парогенератором прасування речей стане менш стомлюючою, мультиварка допоможе приготувати вечерю в рази швидше, а послуги доставки продуктів взагалі здатні звільнити від довгого стояння біля плити. Звертайся до сучасних технологій за будь-якої можливості, завдяки їм ти зможеш заощадити не тільки час, а й сили.




Практикуй тайм-менеджмент та ведення списків завдань

Останні новини:  Практичні поради від відомого телеведучого про подорожі з домашніми улюбленцями без хлопіт

Управління часом – важлива навичка, яку варто освоїти. Розподіли всі справи за ступенем важливості та терміновості, склади список і дотримуйся кількох простих кроків:

  • до важливих та термінових справ приступай в першу чергу;
  • у другу чергу переходь до важливих, але нетермінових справ;
  • у третю – до термінових, але не дуже важливих;
  • в останню чергу виконуй нетермінові та неважливі справи.
Останні новини:  Сімм предметів ,які не можна приймати в подарунок бо вони приносять нещастя

Коли перед твоїми очима буде список усіх справ, орієнтуватися буде простіше, а розставлення пріоритетів допоможе зрозуміти, які можна відкласти на потім. І пам’ятай, що не обов’язково встигнути зробити все, головне — не пропустити найнеобхідніше.