Хорватія планує передати ЗСУ бронетехніку російського та югославського виробництва

08.08.2024   13:00    63

У квітні перші шість із дванадцяти винищувачів Rafale прибули до Хорватії, і ескадрилья буде повністю готова до готовності протягом року. Ці придбання є історичними для Хорватії, оскільки вперше країна інвестувала 1,2 мільярда євро на військові потреби. До 2026 року всі 62 бойові броньовані машини Bradley M2A2 ODS будуть відремонтовані та модернізовані на заводах Đura Đaković у співпраці з Bae Systems. Міноборони також планує замовити 30 нових бронетранспортерів Patria, довівши їх кількість до 200. Нові бронетранспортери будуть оснащені баштами DUOS з 30-мм гарматами та ізраїльськими протитанковими ракетами SPIKE.

Хорватія планує посилити артилерійські підрозділи. Окрім наявних 14 німецьких самохідних гаубиць PzH 2000 калібру 155 мм, планується придбати додаткові одиниці. Країна також розглядає мобільну артилерію на колесах, наприклад, шведську Archer або французьку Caesar, обидві калібру 155 мм. Міністерство оборони вже веде переговори з потенційними постачальниками, але поставки затримуються через пріоритетність відправлення зброї в Україну. В результаті модернізації хорватської армії Україні можуть передати стару російську та югославську бронетехніку.

Останні новини:  NYT: Моссад мінував пейджери Хезболли через підставні фірми в Угорщині

Хорватія активно підтримує Україну в її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність. Від початку повномасштабного вторгнення Росії Хорватія надає всебічну допомогу Україні. Міністр оборони Хорватії Маріо Баножич 28 лютого 2022 року схвалив надання Україні військової та гуманітарної допомоги. Хорватія запропонувала тимчасовий захист тисячам українських біженців, надавши житло, медичне обслуговування та інші необхідні послуги. Вона також передала Україні значні обсяги зброї та боєприпасів, щоб допомогти українській армії захистити країну.

Серед переданої стрілецької зброї Хорватія надала 35 000 штурмових гвинтівок Zastava M70 і 5 000 бойових гвинтівок FN FAL, а також кулемети з супутніми боєприпасами. Що стосується протитанкових систем, Хорватія поставила протитанкові ракети у 2022 році та поставила від 5 до 6 партій «Стрела-2» та «Ігла» MAPADS з лютого-березня 2022 року.




Щодо техніки, Хорватія планує передати ДСНС України два військово-транспортні літаки Ан-32Б у червні та липні 2024 року, а також 14 гелікоптерів Мі-8, у тому числі варіанти Мі-8МТВ-1, дев’ять – у травні 2023 року, і ще п’ять у червні 2023 року. Хорватія також надала буксирувані артилерійські системи, включаючи 15 польових гармат М-46 (варіант М-46Н1), поставлених 13 серпня 2022 року, і 40 гаубиць Д-30, поставлених до березня 2023 року. У квітні 2023 року 128 мм поставлено реактивні системи залпового вогню РАК-СА-12.

Останні новини:  Одна з країн платитиме мігрантам $34 тис. за виїзд із країни

Окрім зброї та транспортних засобів, з лютого 2022 року Хорватія передала десятки мільйонів боєприпасів до стрілецької зброї, а також тисячі гранат того ж року. Крім того, Хорватія закупила боєприпаси калібру 155 мм через Європейське оборонне агентство, і поки що очікується їх поставка. Різне спорядження включає засоби захисту, такі як шоломи, балістичні жилети та уніформу, надані в лютому 2022 року. Раніше повідомлялося, що Хорватія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 30 млн євро.

Останні новини:  Гарріс хоче зустрітися із Зеленським у США – Bloomberg

Рішення модернізувати озброєння хорватських збройних сил і потенційно передати стару техніку Києву ще більше зміцнює військові зв’язки між двома країнами. Ці зусилля ілюструють постійну підтримку Хорватією України в її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність.


wheel-news.com